Dordrecht, Netherlands

18 Jaar geëist voor villamoord Kinderdijk, 'Ik heb gelogen, maar durfde niet anders'

In het holst van de nacht is daar ineens een zwarte schim naast het bed. De bewoonster schrikt: “Ik zie die angstaanjagende ogen van Cor en zeg: ‘wat doe jij hier?” Hij vuurt één fataal schot af op de man die naast haar ligt in bed. Moord, zegt justitie. “Ik ben daar helemaal niet geweest”, zegt de verdachte.
Rijnmond | 10 oktober 2024 10:49 | Aangepast op 10 oktober 2024 10:49
Cor de J. (78) uit Alblasserdam was klusjesman bij de villa in Kinderdijk. Een groot, afgelegen huis aan de Puntweg, pal aan het water. In de nacht van 1 op 2 december 2022 wordt daar een 74-jarige man doodgeschoten. De bewoonster en het slachtoffer waren sinds kort bevriend, nadat zij beiden hun partner door ziekte waren verloren.

Het is de bewoonster die aan de politie vertelt dat Cor de dader was. “Hij schoot en zei toen: ‘Dan weet je hoeveel ik van je houd’. Daarna zei hij dat het op een roofoverval moest lijken. Met zijn vuurwapen dwong hij mij sieraden in een plastic tas te doen en daarna ging hij weg. Ik moest vijf minuten wachten en dan de politie bellen. Als ik hem zou verraden, zou hij mij weten te vinden.”

Cor de J. ontkent, maar zijn auto wordt die bewuste nacht wel als enige in de buurt van de villa gesignaleerd. “Dat klopt, ik heb drie uur en twintig minuten op een parkeerplaats gestaan zodat ik de Puntweg in de gaten kon houden.” Dat deed hij wel vaker, zegt hij. “Ik had beloofd op de weduwe te letten, dat had haar man mij gevraagd vlak voor hij dood ging.”

De rechter vindt het wel bijzonder, dat hij ook in de nachtelijke uren nog als een soort beveiliger werkte. “Ik heb maar aan een half uur slaap per dag genoeg. Ik heb daar meerdere keren gestaan.”
Er zijn meer sporen die naar Cor de J. wijzen. Zo zijn er kruitsporen aangetroffen op zijn kleding en in zijn bestelbusje, die mogelijk te relateren zijn het schietincident. Hij had de toegangscode van het huis en wist waar de sleutel van een zijdeur lag.

89 oproepen gewist
Verder lijkt het verdacht dat hij uitgerekend die nacht zijn telefoon thuis heeft gelaten en dat hij de volgende ochtend 89 oproepen uit zijn telefoon wist. “Mijn telefoon zat gewoon snel vol”, zegt hij in de rechtszaal.

En dan dat amoureuze verhaal. Was Cor de J. misschien verliefd op de weduwe en zag hij haar nieuwe vriend als een concurrent? Het Openbaar Ministerie wijst op WhatsApp-berichten die de man uit Alblasserdam in november 2022 naar de vrouw stuurt, als zij op reis is in Namibië met haar nieuwe geliefde.

Op 8 november: ‘Ik hou nog meer van je dan toen je wegging’. Op 10 november: ‘Ik hou erg veel van je’. Volgens Cor de J. waren dat puur woorden van troost aan de weduwe. Maar ook de vrouw zelf zoekt het motief op het relationele vlak: “Hij is vermoord, doodgeschoten en waarom? Omdat hij mij aardig vond!”

'Obsessief'
De dochter van het slachtoffer, in haar verklaring in de rechtszaal: “Mijn vader was een sta in de weg.” Zijn zus: “De verdachte zocht obsessief contact, terwijl zij er niet van gediend was. Hij nam wraak door mijn broer te vermoorden.”

Cor de J. is naar het Pieter Baan Centrum gestuurd, waar hij weigert mee te werken. De deskundigen constateren wel een vorm van grootheidswaan, waarbij hij verzint dat hij bij de inlichtingendienst heeft gewerkt en in Vietnam is geweest. Maar zij kunnen geen link leggen met de moord. Het OM eist daarom alleen een celstraf, van 18 jaar. Plus een contactverbod met de nabestaanden.

De verdachte ontkent in alle toonaarden. “Het rechercheonderzoek is kut. Ik ben niet in de woning geweest en niemand heeft mij daar gezien.” Advocaat Wieteke Drummen somt het op: geen bloedsporen op zijn kleding, geen zekere andere, forensische sporen, schoensporen ter plekke die niet van haar cliënt zijn.

Ze benadrukt vooral de allereerste verklaring van de weduwe: die zegt dan tegen de politie, haar kinderen en bekenden dat zij niet weet wie de dader is. “Ze lijkt echt geen idee te hebben wie er in haar slaapkamer was.” De vrouw komt daar zelf op terug in de rechtszaal: “Ik heb gelogen, maar ik durfde niet anders. Ik was te bang alsnog vermoord te worden.”

Herbeleven
De vrouw zegt fysieke en mentale klachten te hebben gekregen na de moord. “De nachten zijn het zwaarst, waarin ik keer op keer het drama herbeleef. Ik zie weer die lichtflits op de gang. Cor die midden in de nacht naast mijn bed staat en me aankijkt met angstaanjagende ogen en hoe ik vraag: ‘Wat doe je hier?’, niet wetend dat het ergste nog zou gaan gebeuren.”

Grote moeite heeft zij ermee dat het uitgerekend de klusjesman was, de huisvriend. “Hij was altijd uiterst vriendelijk en beleefd en extreem behulpzaam. Als ik er niet zelf bij was geweest, had ik niet kunnen geloven dat Cor tot deze moord in staat zou zijn geweest. Hij heeft mij dan wel niet vermoord, maar ik voel me wel dood van binnen.”

De rechtbank in Dordrecht doet op 4 november uitspraak.

Lees meer over:

kinderdijk|villamoord|rechtbank|

Meest gelezen

Hoe deze flat ontsnapte aan een ramp: 'Je kon ruiken wat er aan de hand was'

Corrado Francke | Redactie Streek 56 | 18 okt 2024 13:00

Plannen voor Station Leerpark beginnen vorm te krijgen

Pascal Lenstra | 17 okt 2024 08:00

Lees ook

Zwijndrechtse masseur gaat in sauna over de grens: celstraf geëist

Een ontspannen dagje sauna eindigt voor twee vrouwen in een ijskoude douche. Tijdens een massage zou...

Dordtenaar bedreigde premier Rutte en stadsbestuur: 'Doodmaken of doodnormaal doen'

In forse bewoordingen stuurde Pascal E. dreigementen naar het Dordtse college van Burgemeester en We...

Wat wordt de toekomst van het Waardhuis? Waterschap zoekt ideeën

De toekomst van het Waardhuis, vlakbij de wereldberoemde molens van Kinderdijk, is nog altijd onduid...

Dordtse docent-assistent verliest hoger beroep en is terecht ontslagen

Het Dordtse Insula College heeft de docent-assistent die op Paarse Vrijdag in 2022 over de schreef g...

L. zou zelfs vrienden hebben opgelicht, woensdag mag hij vrij: 'Zijn situatie is nijpend'

Hij moet zijn paspoort inleveren, zich regelmatig melden bij de politie, maar hij komt wel vrij. Dor...

'Vrouw liegt bij de kinderpsycholoog dat ze de moeder is van Senne en stelt de dokter ongepaste vragen'

Een vrouw zou stiekem hebben gedaan alsof ze de moeder is van een meisje en peutert bij de psycholoo...