Met een schep wordt slib uit de plas gehaald en in een emmer gedaan, en in een handomdraai zijn enkele glazen flesjes gevuld met water. Klaar voor onderzoek. Want is de hoeveelheid PFAS in het water daar echt zo laag als wordt beweerd?
Sinds vorige week mag er weer gezwommen worden in de plas, want een flinke spoelbeurt heeft het PFAS-gehalte in het water daar sterk teruggebracht, stelt het waterschap. Het heeft de provincie doen besluiten het negatieve zwemadvies op te heffen.
Jarenlange vervuiling in één klap weg?
“Het kan toch niet dat je met alleen maar spoelen veertig jaar vervuiling in één klap oplost?” Joop Keesmaat staat langs de rand van de plas met de net gevulde flesjes water. “De chemische stof zit niet alleen in het water, maar is door de jaren blootstelling ook in de bodem gaan zitten. Dat kan niet anders”, zegt hij.
Het doorspoelen is begin juni gedaan om te zien of het PFAS-gehalte daarmee zou dalen. Dat gebeurde ook, waarna het doorspoelen is versneld. Dit heeft volgens de gemeente en provincie geleid tot een ‘sterke daling’ van het aantal giftige stoffen in de zwemplas.
Op basis van metingen in de afgelopen twee weken ligt het PFAS-gehalte in de plas ruim onder de advieswaarde van PFAS in zwemwater. Het waterschap Hollandse Delta is ervan overtuigd dat die waarden de rest van het zwemseizoen onder de RIVM-grenswaarde blijven. Tot en met 30 september wordt de plas doorgespoeld en is het mogelijk om te zwemmen.
Zwemmen
Toch is Keesmaat er niet gerust op en laat hij water en slib testen bij verschillende universiteiten. “Dat is geen motie van wantrouwen richting het RIVM, maar we zijn de afgelopen jaren wel door Chemours voor de gek gehouden. En de instanties hebben weggekeken. Mijn vertrouwen is gewoon weg”, besluit hij.
Over twee weken hoopt hij de eerste meetresultaten binnen te hebben. Het maakt de mensen die met het warme weer toch een een duik nemen in de zwemplas niet zoveel uit. Dat zie je in onderstaande reportage.