Dordrecht, Netherlands

Centrumring Ridderkerk blijft tweerichtingsverkeer

Het is rond: de Centrumring in Ridderkerk wordt definitief tweerichtingsverkeer. Dit is onder grote publieke belangstelling besloten in de Ridderkerkse raadsvergadering van afgelopen maand
Redactie Streek 56 | Eric Harreman | 18 juni 2024 12:04 | Aangepast op 18 juni 2024 12:04
Om tot dit besluit te komen, moest eerst een amendement van de VVD worden aangenomen. Daarin werd geopperd om het voorstel van tweerichtingsverkeer verder uit te werken, maar in zijn geheel als dertig kilometer-weg. 

Veiligheid voorop
“De centrumring is dringend aan vernieuwing toe. We willen een vrij liggend fietspad en de ring moet veilig zijn voor iedereen´´, zo klonk het vanuit de raad. Daar waren alle partijen het erover eens. Maar of auto’s één of twee kanten op mogen rijden, en de hoeveelheid groen rondom de weg, was nog voer voor discussie. 

De lokale fracties van GroenLinks en de ChristenUnie zagen de veiligste oplossing in een eenrichtingsweg met overzichtelijke zebrapaden en meer groen. Overige partijen vonden dat die visie ook met tweerichtingsverkeer gerealiseerd kan worden. Zij waarschuwden juist voor meer verkeer op de Frans Halsstraat, omdat er in de plannen van GroenLinks en de ChristenUnie daar dan wel tweerichtingsverkeer blijft. 

Ondernemers
Wat voor veel partijen ook meespeelt is het belang van de ondernemers. Zij vrezen voor minder winkeliers omdat de meeste centrumbezoekers niet in de buurt wonen en dit met de auto doen. Voor hen is het belangrijk om het centrum goed bereikbaar te houden. 

Het fietspad, zoals dat nu ingetekend staat, maakt onderdeel uit van de Metropolitane Fietsroute Dordrecht-Rotterdam. Of dit zo in te passen is, moet nog nader onderzocht worden. Wel gaat de voorkeur van alle fracties uit naar een vrij liggend fietspad met twee rijrichtingen. 

Besluit
Het college had de voorkeur uitgesproken voor de eenrichtingsvariant. “Aan beide varianten kleven voor- en nadelen. Bij de eenrichtingsvariant worden minder bomen gekapt en komen er minder auto’s door de Sint Jorisstraat”, gaf wethouder Kees van der Duijn Schouten aan. 

“We willen best nog een keer kijken hoe we de Metropolitane Fietsroute in Ridderkerk het beste kunnen laten landen. In een extra onderzoek wordt ook de verkeersveiligheid meegenomen.” Maar ondanks de voorkeur van het college is het amendement met de keuze voor tweerichtingsverkeer met een meerderheid van de stemmen aangenomen.

Meest gelezen

Wantijbrug tijdelijk afgesloten voor verkeer

Redactie Streek 56 | Loïsa de Wit | 3 sep 2024 14:59

Lees ook

Scholen en stadscentrum niet langer aangemerkt als veiligheidsrisicogebied

De middelbare scholen en het stadscentrum van Ridderkerk zijn weer 'veilig verklaard'. In de periode...

Meerdere aanhoudingen en gewonde na vechtpartij in Ridderkerk

Op de Koninginneweg in Ridderkerk is maandagavond rond 22:15 uur een grote vechtpartij uitgebroken. ...

Bewoners Ridderkerk reageren geschokt op ontdekking cocaïnewasserij: 'Kon flink misgaan'

Bewoners van de wijk West in Ridderkerk reageren geschokt op de vondst van de cocaïnewasserij. Maand...

Cocaïnewasserij in Ridderkerkse woonwijk aangetroffen, politie zoekt naar dader

Middenin een woonwijk in Ridderkerk trof de politie een cocaïnewasserij aan. Een alerte buurtbewoner...

Onderzoek naar huisvesting arbeidsmigranten op Nieuw Reijerwaard

De gemeente Ridderkerk heeft onderzoek gedaan naar de huidige en toekomstige huisvestingsbehoefte va...

Gemeente Ridderkerk reikt eerste ondernemerspenning uit

De eerste Ridderkerkse ondernemerspenning is vrijdag 12 juli 2024 uitgereikt aan Aardoom Hoveniers. ...