Met de trein, zijn vouwfiets en camera begon de Rotterdamse Benjamin in 2014 zijn reis langs honderden restaurants. Het concept is simpel: het bestellen en fotograferen van een typisch Chinees-Indisch gerecht om het vervolgens op te eten. Met behulp van een crowdfundingsactie weet Li zijn reis langs ruim 1300 Chinees-Indische restaurants vast te leggen in de vorm van een stickeralbum.
Over de motivatie voor het project hoeft Li niet lang na te denken. "Het album is een eerbetoon aan Chinees-Indische restaurants, families en gemeenschap die al decennialang een belangrijke rol vervullen in het culinaire landschap in Nederland." Daarnaast moet het stickerboek een tegengeluid bieden aan de stereotyperende geluiden rondom de Chinees-Indische restaurants die er soms heersen volgens Li.
Van jongs af aan ziet Li hoe zijn opa en zijn ouders die rol vervullen in verschillende Chinees-Indische restaurants in Dordrecht en Breda. Sinds twintig jaar runnen de ouders van Li nu hun eigen zaak: 'Taria de Neushoorn' aan de Voorstraat in Dordrecht. Naast de afbeeldingen van gerechten, komt het verhaal van Li en zijn familie met archieffoto's ook ruimschoots aan bod.
Li is tijdens zijn reis tot de ontdekking gekomen dat er haast in elk dorp nog een Chinees-Indisch restaurant te vinden is. Ook zag hij met eigen ogen hoe hard er gewerkt wordt en met hoeveel passie de gerechten worden geserveerd. Iets wat Li ook nog uit zijn eigen jeugd kan herinneren. "Mijn ouders waren eerder aan het werk dan dat ze bij ouderavonden konden zijn. Ik denk dat ze wel aan de tachtig uur kwamen."
Verzamelen en plakken
Met de vorm van een stickerboeker hoopt Li zijn lezers meer betrokken te maken. "De lezer moet nu gaan verzamelen en plakken, hierdoor hoop ik dat de lezers een soort van nieuwsgierigheid gaan krijgen naar de gerechten. Ik wilde heel graag die handeling in het boek krijgen."
Bekijk hieronder het verhaal van Benjamin Li en het stickerboek dat hij maakte: