Dordrecht, Netherlands

Gefrustreerde bewoners leven al maanden in stoofvleeslucht: 'Mijn vrouw heeft er migraine door'

Peter is er klaar mee dat zijn woning om de haverklap ruikt naar stoofvlees of een rookworst Rijnmond
De geur van een avondje gourmetten, van barbecueën of van stoofvlees: best lekker op zijn tijd. Maar de ochtend erna wil je er eigenlijk wel vanaf zijn. Laat staan de week erna, de maand of zelfs het halfjaar. Dat kunnen bewoners van de Ringdijk in Ridderkerk wel beamen. Zij hebben al maandenlang stankoverlast door een naastgelegen vleeswarenbedrijf.
Rijnmond | 16 oktober 2024 12:30 | Aangepast op 16 oktober 2024 12:00
SummaryDe ellende begon eerder dit jaar, vertellen bewoners in het programma Oploskoffie, een samenwerking tussen mediapartner Rijnmond, OPEN Rotterdam en de Ombudsman Rotterdam-Rijnmond. Vleeswarenbedrijf What's Cooking? begon in de lente met het verwarmen van vlees in de fabriek in Ridderkerk, en dat ging aan omwonenden niet bepaald onopgemerkt voorbij.

'Kan de lucht snijden'
"Het is een heel penetrante lucht van gesudderd vlees, maar dan ook heel zwaar", vertelt buurtbewoner Peter de Groot. "Het is een dikke, vette vleeslucht. De geur is soms zó dik dat je de lucht zowat kan snijden." En dat gaat verder dan de meeste mensen denken, vertelt Peter: "Alles stinkt wanneer je de ramen ook maar eventjes open hebt staan."

Peter zit met zijn woning het dichtst bij de vleeswarenfabriek, maar ook bij andere woningen is de stank met regelmaat goed te ruiken, zegt buurman Maarten Feenstra: "Mensen van een paar straten verderop merken de geur nog op."

En dat is niet alleen vervelend, maar ook slecht voor de gezondheid, vertelt hij: "Mijn vrouw is heel gevoelig voor geurtjes. Ze krijgt migraine-aanvallen van die lucht. Een beetje een barbecuelucht is lekker, maar niet 8 of 9 uur per dag."

Geurfilters
Bewoners van de Ringdijk hebben meerdere keren melding gemaakt bij DCMR Milieudienst Rijnmond, maar zeggen tegelijkertijd dat ze niet het idee hebben dat er iets met die meldingen wordt gedaan. Er is in het verleden wel een geurfilter geplaatst, maar ook daarna bleven de buren een geur ruiken.

"Het komt erop neer dat we niet op de hoogte worden gehouden van de stand van zaken", vertelt De Groot. Buurman Feenstra sluit zich daarbij aan: "Als ik bel, weten ze al meteen waar het over gaat, maar ze zijn niet blij met me. Ik heb wel eens een boos mailtje teruggekregen waarin stond dat ze niks meer voor ons konden betekenen. Ik vraag me onderhand af of de DCMR er voor de buurtbewoners is, of voor dat vleeswarenbedrijf."

DCMR laat weten dat er in het voorjaar 25 meldingen zijn gedaan van stankoverlast. Sinds de geurfilters zijn geplaatst, in juni, zijn de meldingen van stankoverlast sterk afgenomen. Er zijn sindsdien slechts 3 meldingen gedaan. Over de kritiek van bewoners van de Ringdijk zegt een woordvoerder van het DCMR dat er wel degelijk 'ook met de melders is gecommuniceerd'.

'Jammer'
Een woordvoerder van What's Cooking? noemt het 'jammer' dat omwonenden af en toe nog steeds een geur ruiken. "We gingen er vanuit dat het opgelost was. Door de filters is de geur tot een minimum beperkt. Tegelijkertijd moeten bewoners in gedachten houden dat ze erg dichtbij een fabriek wonen, en dat ze daar rekening mee moeten houden."

Melding blijven maken
Met die uitspraak van de woordvoerder van What's Cooking? is de zaak nog niet afgedaan voor De Groot en Feenstra. Zij zeggen melding te blijven maken van de intense geur die van de fabriek afkomt. "Iedereen die ik tegenkom en de geur opmerkt, spoor ik aan om een melding te maken", vertelt De Groot.

Of die mensen dat dan ook echt doen, is nog maar de vraag volgens hem: "Vaak onderneemt iemand pas actie als hij of zij er zelf echt last van heeft. Voor iemand die toevallig voorbijloopt is dat niet echt het geval. Voor ons is dit helaas dagelijkse kost."

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Ombudsman Rotterdam-Rijnmond. De Ombudsman krijgt vaker te maken met meldingen van overlast, en zoekt mee naar oplossingen. Het verscheen ook op de kanalen van mediapartner Rijnmond.

Meest gelezen

Hoog water Dordtse Biesbosch: tot aan knieën in de blubber

Redactie Streek 56 | 14 okt 2024 08:30

Lees ook

Afgesloten voor verkeer: Mauritsweg dicht voor aanpassing kruispunt

Het kruispunt van de Mauritsweg, Weizigtpark en de Nassauweg in Dordrecht wordt grondig aangepakt. V...

'Frankrijk boven' in nieuwe tentoonstelling over Ary Scheffer in Dordrechts Museum

Een nieuwe tentoonstelling van het Dordrechts Museum staat in het teken van Ary Scheffer en zijn Fra...

Gemeente stelt meer eisen aan verandering Hel- en Zuilespolder: ‘Dit moet je niet zomaar opgeven’

Het gemeentebestuur van Dordrecht wil dat Rijkswaterstaat het plan om rivierwater door de Hel- en Zu...

Kampioen afval scheiden: deze school wint E-Waste Race 2024

Tien basisscholen in de Drechtsteden hebben vier weken lang elektronisch afval ingezameld voor de E-...

Donderdag op TV Dordrecht: wonen achter de dijk

Hoe is het leven onder zeeniveau, terwijl de zeespiegel stijgt? Hebben we in de toekomst voldoende z...

Flitspalen voor scooters in binnenstad op komst

De gemeente wil flitspalen in het voetgangersgebied gaan plaatsen om langsrijdende scooters tegen te...