Dordrecht, Netherlands

´Gelukszoekers? Nee, ze zoeken veiligheid´

Het team van Vluchtelingenwerk Ridderkerk met uiterst rechts Djannah Ollong. Djannah Ollong
Gedwongen en halsoverkop je huis verlaten. In 2024 overkomt het tot nu toe zo'n 120 miljoen mensen, die als vluchteling door het leven gaan. Ridderkerk staat tijdens Wereldvluchtelingendag op donderdag 20 juni 2024 stil bij hen die een veilige plek zoeken in de gemeente.
Redactie Streek 56 | Wendy Harreman | 19 juni 2024 15:00 | Aangepast op 19 juni 2024 15:00
Djannah Ollong, teamleidster bij Vluchtelingen Ridderkerk, zet zich sinds 2008 in voor vluchtelingen. “Wij zijn een organisatie die asielzoekers en statushouders ondersteunt. Wij helpen bij juridische procedures, zoals de aanvraag van een verblijfsvergunning en het ondersteunen en begeleiden van mensen naar zelfredzaamheid als de status verzekerd is”, vertelt ze.

“In Ridderkerk gaat het vooral om statushouders. Dat zijn asielzoekers die al een verblijfsvergunning hebben gekregen”, vult officemanager en collega Marianne Miedema aan.

Mensen in Syrië krijgen geen post
Bij Vluchtelingenwerk Ridderkerk zijn een paar vaste krachten in dienst, maar de organisatie draait vooral op basis van vrijwilligers. Zij bieden maatschappelijke ondersteuning en helpen de vluchtelingen bij de vestiging in Ridderkerk. Die inzet is heel breed. Het is niet alleen het verhuizen zelf, maar ook het aanvragen van gas, water en licht, het invullen van formulieren en de leren hoe je met post om moet gaan.

Vluchtelingen komen soms echt in een heel andere wereld terecht. “Mensen in Syrië krijgen geen post. Daar komen ze nog aan de deur om af te rekenen”, lacht Marianne. “We kunnen het ons hier bijna niet meer voorstellen, maar daar is dat nog heel gewoon. We moeten de mensen echt uitleggen dat ze brieven niet zomaar weg mogen gooien.”

Groot verschil
Wel is er een groot verschil in begeleiding van mensen die uit het azc komen en nareizigers. De mensen die vanuit het azc komen zijn al wel wat gewend. Zij kennen het land en de cultuur al een beetje en spreken soms ook al wat Nederlands. Nareizigers kunnen dat niet. Die komen soms uit gebieden met weinig middelen en mogelijkheden. 

“Zij hebben dan meer begeleiding nodig”, gaat Ollong verder. “Dingen die voor ons gewoon zijn, zijn dat niet voor hen. Wij rijden op een fiets, zij op een paard.''

Wereldvluchtelingendag
20 juni is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Wereldvluchtelingendag. Op deze dag besteden ze extra aandacht aan alle vluchtelingen. In Ridderkerk wordt er in de bibliotheek in het centrum een koffieochtend georganiseerd voor oude en nieuwe Ridderkerkers. 

“Het doel is elkaar te ontmoeten. En door met elkaar te praten elkaar te leren kennen en herkennen, want we hebben allemaal dezelfde dromen. We willen veiligheid, een dak boven ons hoofd en goede zorg voor onze kinderen. Sommige mensen noemen ze gelukzoekers. Maar ze zoeken veiligheid. Als ze daarnaast geluk vinden is dat mooi meegenomen”, besluit Ollong.

Meest gelezen

Steekpartij op middelbare school in Dordrecht, verdachte (16) aangehouden

Joram Niese | Redactie Streek 56 | 13 sep 2024 17:29

Papendrechtsebrug nacht afgesloten vanwege onderhoud

Redactie Streek 56 | Loïsa de Wit | 17 sep 2024 16:07

Lees ook

Gezondheidscentrum GOED tijdelijk ontruimd

Het gezondheidscentrum GOED aan de Jan Luykenstraat in Ridderkerk is dinsdagmiddag tijdelijk ontruim...

Vistochtje verandert in nachtmerrie wanneer de boot van Hans plotseling begint te zinken

Een rustig vistochtje op het water veranderde voor Ridderkerker Hans en zijn vriend zondagochtend in...

Scholen en stadscentrum niet langer aangemerkt als veiligheidsrisicogebied

De middelbare scholen en het stadscentrum van Ridderkerk zijn weer 'veilig verklaard'. In de periode...

Meerdere aanhoudingen en gewonde na vechtpartij in Ridderkerk

Op de Koninginneweg in Ridderkerk is maandagavond rond 22:15 uur een grote vechtpartij uitgebroken. ...

Bewoners Ridderkerk reageren geschokt op ontdekking cocaïnewasserij: 'Kon flink misgaan'

Bewoners van de wijk West in Ridderkerk reageren geschokt op de vondst van de cocaïnewasserij. Maand...

Cocaïnewasserij in Ridderkerkse woonwijk aangetroffen, politie zoekt naar dader

Middenin een woonwijk in Ridderkerk trof de politie een cocaïnewasserij aan. Een alerte buurtbewoner...