Dordrecht, Netherlands

Hoe is het wonen in een nieuwbouwwijk? 'Beetje op een eiland, maar dicht bij de stad!'

Lars van der Toorn geniet elke dag van zijn uitzicht
Nog een paar kavels en dan is het helemaal af: de nieuwe Dordtse wijk Stadswerven. Deze week wordt meer bekend over de invulling van de laatste braakliggende percelen. Ooit een gebied waar de havenindustrie nieuwe schepen afleverde, sinds 2015 wonen er mensen. Hoe vergaat het de Wervenaren van het eerste uur?
Coen Theuwis | Redactie Streek 56 | 19 juni 2024 11:14 | Aangepast op 19 juni 2024 11:14
We bellen aan bij één van de herenhuizen aan de Werf van Schouten. "Het zijn allemaal zelfbouwkavels geweest, superleuk en een unieke uitstraling, zeker als je op ons kijkt. Heel authentiek", vertelt een ethousiaste Lars van der Toorn. Hij woont er met zijn gezin van drie kinderen.
Eerst woonden ze aan het pleintje aan de Werf van Biesbosch, nu in één van de gezichtsbepalende herenhuizen. Met uitzicht op de bioscoop, het Energiehuis en Villa Augustus. "Het is hier heel rustig", legt hij uit." De kinderen spelen op het speelpleintje hier achter en ze kunnen in deze wijk ook vrij gemakkelijk vrij bewegen, omdat het hier best rustig is met verkeer."

Dat beaamt ook Serene Mampaeij. Zij is samen met haar man en dochter ook bewoner van het eerste uur. "We kunnen hier makkelijker parkeren dan toen we nog in de Wijnstraat wonen", vertelt ze. Dat was één van de redenen om uit de binnenstad weg te gaan. "Nu hebben we zelfs een garage, heel fijn."


"In het begin was het nog heel leeg, heel anders dan in een drukke binnenstad", vervolgt zij. "Maar het contact met de buren is vanaf het begin erg goed, dus dan trek je best naar elkaar toe. Het is een beetje een eilandje in de stad."

Wonen tussen het zand
Terug naar bewoner Lars: "We zijn hier komen wonen in een huis hier achter, zo'n negen jaar geleden." Hoe is dat, wonen in een wijk die nog geen wijk is, omgeven door zandvlaktes en bouwmachines? "In eerste instantie weet je niet wat er allemaal komt, maar dan vormt het zich en komen er appartementen bij"
"In ons eerste huis hadden we bijvoorbeeld vrij zicht op Papendrecht. Maar dat uitzicht verdween door de komst van hoogbouw, dus zijn we verhuisd naar waar we nu wonen. Dit uitzicht kan niet kapot gelukkig", lacht Lars.

Wat is het mooiste van hier wonen? "Dat centrale gevoel, ondanks dat je wel vrij rustig zit. Met een wijkgevoel waar de kinderen alle gemak hebben", besluit hij. Dat kan één van zijn buurvrouwen beamen.

"Echt een heerlijke plek”, vertelt ze vanaf haar balkon. "We zijn echte klussers en alles hier is nu af, dus we zouden eigenlijk aan een nieuw project elders beginnen. We zijn daar echter sterk over aan het twijfelen, want eigenlijk hebben we hier alles wat we willen."

De opening van de Prins Clausbrug in 2021 is voor dat woongeluk wel essentieel geweest. "Ja absoluut, ik weet niet of we hier waren gaan wonen zonder die brug", benadrukt Lars. "Ik heb hiervoor in de binnenstad gewoond en ik vind het fantastisch dat ik nu de voordelen heb van nieuwbouw en de charme van dicht bij het centrum wonen."

Zo zag de wijk er uit toen er nog maar een paar huizen stonden:

Lees meer over:

Woningbouw|

Meest gelezen

Wantijbrug tijdelijk afgesloten voor verkeer

Redactie Streek 56 | Loïsa de Wit | 3 sep 2024 14:59

Lees ook

Gemeentegrond gevonden voor tientallen seniorenwoningen in Amstelwijck

De gemeente Dordrecht heeft haar ogen laten vallen op een stuk eigen grond in Amstelwijck. Op die gr...

Belang van ouderenwoningen is groot, maar nog moeilijk te realiseren

Gelijkvloers kunnen wonen met mensen die naar je omkijken. Daar is veel vraag naar voor mensen die o...

Eerste palen van nieuwe Papendrechtse buurt grond in geslagen

Zes palen moesten woensdagmiddag in de grond worden geslagen op het bouwterrein voor de nieuwe buurt...

Project Binnenrijk moet gebrek aan koopwoningen in Ridderkerk tegengaan

De woningnood in onze regio is hoog. In het grootstedelijk gebied van Rotterdam moeten tot 2030 ruim...

Tweede bouwfase nieuwe Zwijndrechtse wijk begint binnenkort

De woningnood in onze regio is hoog. Er moeten tot 2030 ruim 25.000 woningen bijgebouwd worden. Dit ...

Flink aantal nieuwe woningen voor starters en senioren in Hendrik-Ido-Ambacht

De woningnood in onze regio is hoog. Er moeten tot 2030 ruim 25.000 woningen bijgebouwd worden. In H...