De gemeente Zwijndrecht moet flink snijden in de uitgaven. Net als andere gemeenten geldt voor Zwijndrecht dat 2026 een zogeheten ‘ravijnjaar’ wordt, waarin de inkomsten uit het gemeentefonds (het geld dat gemeenten van het Rijk krijgen) veel lager zullen zijn. In het geval van Zwijndrecht gaat het waarschijnlijk om 17 miljoen euro per jaar.
Dit zal tot bezuinigingen leiden, die het vertrouwen van de burger in de overheid zullen aantasten. Dat terwijl de gemeente juist druk bezig is om groter vertrouwen te scheppen tussen inwoners en politiek te scheppen met het programma ‘Bouwen aan vertrouwen’. De combinatie met de noodzaak tot bezuinigen is daarbij dus een probleem. De fractievoorzitter van de Zwijndrechtse VVD, Daan Spanjersberg, liet in een reactie weten dat de rekening toch echt bij het Rijk zou moeten liggen: “Zij geven ons taken, maar geen knaken”, aldus de liberaal.
Chris Moorman was het met zijn collega eens. Hij vertelde dat zijn partij ABZ had aangegeven dat de gemeente een proces zou moeten beginnen tegen de Staat. Het Rijk wil de gemeenten meer laten doen, maar met minder geld. Tegelijkertijd eist de Provincie van alle gemeenten een sluitende begroting.
Tristan Vlok liet weten dat het CDA vindt dat de bezuinigingen niet ten laste van de inwoners mogen komen. Hij gaf als voorbeeld de kledingpas ter waarde van 75 euro die in ambtelijke stukken als mogelijke bezuiniging wordt genoemd.
De bezuiniging bedraagt in totaal een aantal duizenden euro’s, maar de impact op de getroffen gezinnen is heel groot. Volgens het CDA moet er worden gekeken naar grote projecten, waarbij dan alleen het hoognodige zou moeten worden gedaan.
Chris Moorman benadrukte dat “de economie moet blijven draaien”. Hij wil dus bijvoorbeeld geen betaald parkeren invoeren bij winkelcentrum Walburg. Dit is indertijd afgeschaft en moet nu niet opnieuw worden ingevoerd, vond hij. Waar het gaat over het bouwen aan vertrouwen is goede communicatie essentieel, volgens Moorman. “Je zal de wijken in moeten, luisteren en ook uitleggen” wat men van plan is.
Uit een werkgroep ‘Bouwen aan vertrouwen’ zijn zeven ideeën gekomen. Opvallend daar bij is de ‘motiemarkt’ waarbij burgers een idee in samenspraak met raadsleden kunnen bewerken tot een motie die in de raad kan worden ingediend. “Ook één individuele inwoner kan een mooi en goed idee hebben.”