De Historische Vereniging West-Alblasserwaard (HVWA) heeft bedacht om in het kader van de tachtigjarige bevrijding een fototentoonstelling op te zetten met foto's, persoonlijke verhalen en fragmenten uit dagboeken uit oorlogstijd. Langs een pad in het Wielewaalpark staan om die reden nu allerlei hekken. De tientallen posters met deze informatie zijn hieraan vastgemaakt.
Achtergronden van verhalen
"De meeste oorlogsgebeurtenissen uit het dorp zijn al bekend", vertelt Nederhof, "maar ik heb de achtergrond van de verhalen uitgediept. Zo waren er drie 'hele gewone' dorpsjongens die zich verenigden om de Duitsers tegen te werken, met noodlottige gevolgen. Ze wisten van tevoren al hoeveel gevaar ze liepen, dus er was veel moed voor nodig."
"Uiteindelijk zijn twee van de drie jongens doodgeschoten op de dag dat ze zijn opgepakt. Ze schreven hun laatste brief staande voor het vuurpeloton om afscheid te nemen", vervolgt hij. De verdere details zijn te lezen op de posters, net als vele andere verhalen.
Volgens Nederlof is het doel van de tentoonstelling om de verhalen niet te vergeten én om kinderen van basisscholen te laten zien dat oorlog verschrikkelijk is. Voor deze dingen zet hij zich al langere tijd in, namelijk door gastlessen te geven op scholen. "Door het uitzoekwerk voor de lessen en doordat ik een boek heb geschreven, heb ik veel beeldmateriaal. Deze zijn nu uitgebeeld op de posters."
In de buitenlucht
Het is niet voor niks dat er is gekozen voor een tentoonstelling in de openlucht, vertelt Theo Jansen, tweede secretaris van de HVWA. "Want als je het binnen doet moeten mensen letterlijk en figuurlijk een drempel over. Dat weerhoudt mensen om te komen. Hierbuiten is het toegankelijker", verklaart hij.
Daarnaast is de tentoonstelling specifiek in het Wielewaalpark omdat hier op 4 mei de dodenherdenking plaatsvindt. "Dan staan honderden mensen achter elkaar op het pad. Over de hele lengte kunnen ze dus naar de fototentoonstelling kijken en de geschiedenis beleven", besluit Jansen.