Jaarlijks vindt deze bijeenkomst plaats. Dit keer zijn leerlingen van groep 8 van IKC Beatrix en groep 7 van De Viermaster erbij. Het is onderdeel van het project 'Adoptie Oorlogsmonument'. Het doel om kinderen de oorlogsgeschiedenis bij te brengen. Daarnaast ervaren ze op deze manier wat herdenken betekent en dat leven in vrijheid niet vanzelfsprekend is.
Dat de kinderen deze boodschap hebben meegekregen, is woensdagochtend duidelijk geworden. Buiten voor het uitvaartcentrum aan de Admiraal de Ruyterweg hoor je de vogeltjes fluiten tijdens de twee minuten stilte voor de slachtoffers.
Overdragen monument
Daarvoor is de bijeenkomst binnen in het uitvaartcentrum geopend door wethouder Arjan Kosten. Hij vertelt het verhaal van Rinus Veth, een Papendrechter die actief was in het verzet tijdens de oorlog. Vervolgens staan de kinderen in een rij om één voor één hun eigen geschreven verhaal of gedicht voor te lezen. Sommigen op basis van echte verhalen van familieleden die de oorlog hebben meegemaakt.
De groep verplaatst zich naar buiten en daar spreekt de burgemeester de kinderen toe. "Soms lijken de verhalen heel ver weg of van lang geleden, alsof ze niets te maken hebben met hoe wij nu leven. Maar, dat is niet zo. De geschiedenis is dichterbij dan je denkt. Veel opa's en oma's hebben de oorlog meegemaakt. En ook in Papendrecht zijn in die tijd belangrijke en verdrietige dingen gebeurd. Die verhalen horen bij het dorp", vertelt ze.
Na de twee minuten stilte die volgt, legt de wethouder samen met vier leerlingen een krans bij het monument. Burgemeester Margreet van Driel en kinderburgemeester Mees van Veen volgen met een tweede krans. Tot slot legen alle leerlingen hun witte roos bij het monument. Het oorlogsmonument voor het uitvaartcentrum is hiermee symbolisch 'overgedragen' door de organiserende groep 8 IKC Beatrix aan groep 7 van De Viermaster. De laatste gaat volgend jaar het project voortzetten.