In gemeenten zoals Sliedrecht blijkt de vaccinatiegraad onder zuigelingen, kleuters en schoolkinderen zelfs te liggen op gemiddeld 79,5 procent. Dit cijfer ligt aanzienlijk onder het landelijke doel, waardoor er zorgen zijn over de bescherming van kwetsbare groepen en kinderen in de regio.
Laag cijfer in Sliedrecht en omliggende gemeenten
Het RIVM stelt dat een vaccinatiegraad van minimaal 95 procent nodig is om voldoende groepsimmuniteit te waarborgen. In Sliedrecht is de vaccinatiegraad van kinderen in 2024 lager dan het regionale gemiddelde, wat verder wordt versterkt door cijfers uit andere gemeenten zoals Hardinxveld-Giessendam (73 procent) en Alblasserdam (73 procent).
Vergeleken met grotere gemeenten zoals Dordrecht (87 procent) en Zwijndrecht (88 procent) die dichter bij de veilige grens zitten, blijven deze gemeentes achter.
Oplossing: meer voorlichting en informatie
Wethouder Cees Paas (SGP-ChristenUnie) is verantwoordelijk voor het sociaal domein in Sliedrecht en benadrukt dat het belangrijk is om de vaccinatiebereidheid te onderzoeken en mensen bewust te maken van de voordelen van vaccineren.
"Het is niet de bedoeling om mensen over te halen om te vaccineren, want vaccineren is en blijft vrijwillig. Echter, we willen wel dat iedereen over de juiste informatie beschikt, zodat ze een weloverwogen keuze kunnen maken en het niet baseren op wat ze op internet lezen", zegt Paas.
De gemeente werkt daarin samen met Jong JGZ, het consultatiebureau voor jeugdgezondheidszorg. Doel is om tijdens de zwangerschap ouders al te voorzien van duidelijke en betrouwbare informatie.
Geen direct verband met geloofsovertuiging
Een veelgehoorde verklaring voor de lage vaccinatiegraad is de invloed van geloofsovertuigingen, vooral in gebieden die deel uitmaken van de zogenoemde 'biblebelt'. Wethouder Paas stelt echter dat dit niet de enige oorzaak is van de lage vaccinatiegraad in de streek. "In een stad als Den Haag, die niet bekendstaat om een sterke religieuze gemeenschap, zien we vergelijkbare cijfers. Dit toont aan dat er andere factoren meespelen", aldus Paas.
Conny Slijkerman, stafarts bij Jong JGZ, wijst daarnaast op de invloed van recente veranderingen in de wetgeving en bijvoorbeeld de komst van vluchtelingen uit Oekraïne als mogelijke oorzaken van het lage aantal vaccinaties. "Het is niet zo dat dit probleem zo plotseling is ontstaan als mensen denken", vertelt Slijkerman. "Er zijn meerdere factoren die bijdragen aan het vertekende beeld. Denk bijvoorbeeld Oekaïense vluchtelingen die mogelijk niet de juiste vaccinatiezorg hebben genomen tijdens hun verblijf bij bijvoorbeeld gastgezinnen in onze gemeente."
Belang van goede informatie voor alle ouders
Hoewel de vaccinatiegraad in onze streek dus onder de veilige norm ligt, wordt er door lokale overheden en gezondheidsorganisaties alles aan gedaan om dit te verbeteren. Via voorlichtingscampagnes en gesprekken met ouders hopen ze de vaccinatiebereidheid te verhogen, zodat kinderen en jongeren in de regio optimaal beschermd zijn tegen ziektes.
Bekijk hier de reportage over de vaccinatiegraad in Sliedrecht