De Nacht van de Vluchteling, die sinds 2010 wordt georganiseerd, heeft als doel humanitaire crises in de wereld onder de aandacht te brengen. Volgens de organisatie is het een wandeltocht waar ‘bewustwording, uitdagende kilometers en de bijzondere sfeer van saamhorigheid centraal staan’.
Rotterdam-Den Haag
De docenten van het Willem de Zwijger College startten hun wandeling om middernacht bij de Laurenskerk in Rotterdam. De groep, bestaand uit twaalf personen, had besloten 40 kilometer te wandelen. Het einddoel was Den Haag, waar ze rond acht uur in de ochtend aankwamen.
De route leidde door veel groene gebieden, zo’n beetje tussen de A4 en de A13 in. Ook liepen de wandelaars dwars door Delft. Doel van de wandeling was natuurlijk om geld in te zamelen. De ploeg van het Willem de Zwijger College wist 1.700 euro bijeen te brengen.
Docententeam
Een van de initiatiefnemers van de Papendrechtse school was docent Engels Eduardo Goeloe. Eduardo ging met het idee om mee te doen naar zijn teamleider Raymond Bandell, die ook enthousiast werd. Uiteindelijk sloten er nog tien mensen aan bij de groep.
40 kilometer wandelen vereist wellicht enige training, maar Eduardo dacht dat hij het zo ook wel kon: “Ik dacht, ik ben hardloper, dus dat moet goed komen. Maar dat viel echt tegen”. Wandelen is volgens Eduardo ‘100 procent’ een andere discipline.
Als Arubaan van geboorte dacht hij aan de 32 kilometer die hij op het eiland hardliep van de ene naar de andere kant, maar deze vergelijking bleek dus niet op te gaan. De laatste kilometers waren erg zwaar, maar door te gaan ‘joggen’ wist Eduardo de finish toch te halen.
Landelijke actie
In totaal liepen ruim 7000 deelnemers een 10, 20 of 40 kilometer lange route om op een positieve manier aandacht te vragen voor de actuele, maar ook de vergeten humanitaire crises in de wereld. Er waren vijf startlocaties door heel Nederland. In totaal bracht de Nacht van de Vluchteling 1,6 miljoen euro op. Het geld gaat dit jaar onder meer naar Irak en Congo.