Criminelen die woningen gebruiken voor illegale prostitutie, het versnijden van drugs en het opslaan van wapens en cash - krijgen toegang tot reguliere woningen doordat bewoners een kamer of ruimte aan hen verhuren.
Samen met Meld Misdaad Anoniem en woningcorporaties Woonkracht10, Trivire en Woningbouwvereniging Heerjansdam heeft de gemeente de campagne ‘Staat jouw deur open voor iedereen?’ in het leven geroepen om dit tegen te gaan.
Veiligheid in de buurtDe campagne moet het bewustzijn van huurders en woningeigenaren vergroten, brengt signalen onder de aandacht en moet de drempel verlagen om een melding te doen. En dat is hard nodig in Zwijndrecht, zo vindt burgemeester Leon Anink.
“Mensen onderschatten dit soort risico’s en willen zich bijvoorbeeld niet met een buurman bemoeien. Maar als het vervolgens misgaat, kun je wel geconfronteerd worden met gevolgen, zoals brand, ontploffing, kortsluiting en geweld.” Naast die verregaande gevolgen voor kwetsbare huurders en eigenaren heeft criminaliteit een grote impact op de veiligheid in de buurt.
Hulp bewoners onmisbaarBuurtbewoners zien vaak als eerste als er iets niet klopt bij een woning of als iemand in een kwetsbare situatie zit. De campagne moet hen in staat stellen om snel signalen te herkennen. Zoals het slepen met tassen of spullen, mensen die ergens naar binnen gaan of staan te wachten, nachtelijke klusgeluiden of een chemische lucht of hennepgeur. Een opsporingsonderzoek begint namelijk vaak met dit soort meldingen.
Melders hoeven zich daarbij geen zorgen te maken dat hun anonimiteit in gevaar komt. Meld Misdaad Anoniem is een onafhankelijk meldpunt, dat elke melding met zorg behandelt. Jaarlijks stuurt het 20.000 meldingen door naar de politie en andere opsporingsinstanties waardoor dagelijks zaken worden opgelost.