A. sloeg in de herfst van 2024 tweemaal toe in zijn eigen woonplaats. In september zwaait hij met een mes in een BP-tankstation aan de Rembrandtlaan. Daar vertrekt hij met ruim 150 euro en zo'n 40 pakjes sigaretten, maar zónder de beschermhoes van zijn mes.
Geelkleurige kleding
Ruim een maand later is een Jumbo-filiaal in Winkelcentrum Westpolder aan de beurt. Geheel in stijl van de supermarkt rent hij in geelkleurige kleding naar binnen en bedreigt hij een caissière. Met wat briefgeld op zak gaat hij er weer vandoor.
Zo'n 300 meter van de Jumbo stapt hij in een taxi. De chauffeur kreeg vlak voor de overval een WhatsAppje met daarin de tekst: 'Ben snel naar de Jumbo, is 3 min in en 3 min uit'. A. stapte achterin en had volgens de taxichauffeur 'iets geels aan'.
DNA-bewijs en telefoon
Drie dagen later valt een arrestatieteam zijn huis binnen. Uit het onderzoek dat daarop volgt, druppelt steeds meer bewijsmateriaal binnen. Zo wordt onder meer DNA op de beschermhoes gelinkt aan de Papendrechter, al verklaart hij zelf dat dit komt doordat hij messen verkocht.
In zijn huis worden schoenen en handschoenen gevonden die 'grote gelijkenissen' vertonen met de kleding die op camerabeelden te zien is. Het doorzoeken van zijn telefoon levert ook bewijs op: zo las hij op de dag van de BP-overval op nieuwssites over zijn eigen daad en zocht hij naar termen als 'Crime sites', 'Overval Papendrecht' en 'RTV Rijnmond'. Op diezelfde Samsung probeerde hij de pakjes sigaretten te verkopen die hij bij de benzinepomp had buitgemaakt.
'Emotionele en psychische gevolgen'
Voldoende bewijs, zo oordeelt de rechtbank. "De verdachte heeft zich bij beide overvallen agressief opgesteld en was zeer dreigend. Het handelen van de verdachte heeft emotionele en psychische gevolgen voor de betrokken medewerkers teweeggebracht", zo valt te lezen in het vonnis. "Hij heeft tot tweemaal toe slechts aan zijn eigen (financiële) belang gedacht en heeft niet stilgestaan bij de impact en de gevolgen van zijn handelen voor anderen."
Wel is de celstraf van 3 jaar iets lager dan de 4 jaar die het Openbaar Ministerie (OM) had geëist. Dit omdat de gestolen spullen (relatief) weinig waarde hebben en hij geen fysiek geweld heeft gebruikt.
Schadevergoeding
Naast de gevangenisstraf is hij de supermarkt ruim 9000 euro schadevergoeding verschuldigd, de caissière 1250 euro en het BP-filiaal bijna 1100 euro.