Dordrecht, Netherlands

Tijd voor taart! Hoe je van lokale ingrediënten een heerlijke quiche maakt

Na een week intensief op zoek te zijn geweest naar ingrediënten voor onze hartige taart, was het vrijdag dan eindelijk zover. Kok Christine van Tienhoven van Het Pakhuis in Dordrecht ging met onze streekproducten aan de slag.
Redactie Streek 56 | Loïsa de Wit | 12 oktober 2024 08:28 | Aangepast op 12 oktober 2024 08:28
Het begint met het deeg maken voor de taart. Daar heb je een aantal dingen voor nodig: bloem, boter, een snufje zout en een klein beetje koud water. Maar je kunt natuurlijk ook altijd deeg uit de supermarkt halen.

Het deeg moet even rusten in de koelkast, dus begint Christine ondertussen alvast aan de vulling. “We gaan eerst de pompoen slachten, omdat hij een dikke schil heeft kom je er met een normaal mesje of dunschiller niet goed doorheen. Dus ik noem het slachten. De pompoen ziet er trouwens mooi uit, en hij is ook zo groot. Het is natuurlijk nu ook het seizoen van de pompoen.”

De pompoen haalden we eerder deze Week van Ons Eten in Zwijndrecht. Maar hoe doe je dat, op een veilige manier zo’n pompoen ‘slachten’? “Eerst snij je de kop en kont eraf, en dan rechtop doorsnijden. Daarna leg je hem plat neer zodat hij niet gaat schuiven en kan je hem snijden zoals je wilt.”

Uit eigen bodem
Tijdens het snijden van de prei zegt Christine blij. “Fijn dat we gewoon groentes uit eigen bodem in de buurt hebben. Het is belangrijk om lokale producten te gebruiken, je hebt dan een korte voedselketen en het is vaak nog voordeliger, vooral als het uit het seizoen komt.”

Als alle groenten gesneden zijn pakt Christine een pan erbij en bakt daarin eerst boter met salie. Daarna bakt ze het gehakt even kort in de pan. “Het gehakt heeft een mooie kleur en ruikt ook nog eens goed ik ben benieuwd hoe het smaakt.”

Het vlees haalden we van een lokale koeienboer op het eiland van Dordrecht. Als het gehakt een beetje gerult is, bakt ze de prei ook nog even kort mee. “Straks in de oven gaart het nog door, dus het hoeft nu niet helemaal doorbakken te zijn.”

Afronding
“Eigenlijk is het meer een Galette, dus wat ik doe is, nadat ik met een vork gaatjes in de bodem heb geprikt, de vulling op de bodem en ik hou de randjes vrij zodat die omgevouwen kunnen worden.” Als laatste stap gaat er nog een beetje heerlijke pittige geraspte kaas uit Giessenburg overheen. Als al deze handelingen zijn gedaan en de taart klaar is om de oven in te gaan ziet hij er prachtig uit. “Wat een mooie kleuren en dat allemaal uit de omgeving.”
Platform Duurzaam Dordrecht
Zodra de taart in de oven staat spreken we Conny Taheij, projectleider bij Platform Duurzaam Dordrecht: “In de week van ons eten willen we graag stilstaan bij de waarde van ons eten. Eten is vrij normaal voor iedereen, je kunt het overal halen. Maar we staan te weinig stil bij hoe het wordt geproduceerd en door wie het wordt geproduceerd en dat zijn veelal boeren.”

Conny en Christine vinden allebei dat het belangrijk is om je producten bij lokale boeren te kopen. Zo vertelt Conny: “Het is belangrijk om te kopen in de streek, omdat je dan contact hebt met de maker. Ook ben je je veel bewuster van waar het vandaan komt en hoeveel moeite het heeft gekost om het te produceren. Daardoor ga je anders met je eten om en hopen we ook dat je minder weggooit.”

Voedselsysteem
Ook speelt klimaat en de opwarming van de aarde een grote rol vervolgt Conny. “Het heeft ook te maken met het hele voedselsysteem. Veel eten komt van ver voordat het op je bord belandt en dat heeft ook weer effect op het transport en het klimaat.”

“Het is ook veel beter om met het seizoen mee te koken en niet alles in te laten vliegen. We hebben natuurlijk producten die hier niet makkelijk geteeld kunnen worden, zoals sinnasappels en bananen, dus die zullen altijd worden ingevlogen. Maar uiteindelijk gaat het om bewustwording. Soms moet je wat meer moeite doen voor lokale producten, maar het levert ook veel op. Bijvoorbeeld een gesprek met een boer.”

Bewustwording
Steeds meer mensen zijn zich bewust van de impact van ons voedsel. Toch is meer aandacht voor lokaal geteelde producten belangrijk, vindt Taheij. "Vanuit onze werkgroep doen we ook steeds meer activiteiten om mensen mee te nemen zoals met de horeca voedselcafés, voedselfietstochten."

"Er zijn ook verschillende manieren hoe je informatie kunt krijgen. Zo staat er op de website van Platform Duurzaam Dordrecht een hele waslijst met adressen." Via verschillende websites als Rechtstreex en Lekkerder Bij De Boer is het mogelijk om makkelijk en snel producenten te vinden in de buurt. "Er is van alles mogelijk, koop gewoon eten bij de boer in Dordrecht of in de regio eromheen.”

Dan is het tijd om de taart uit de oven te halen en na al dat harde werk van de afgelopen week valt het zeker niet tegen. Wat is de taart ontzettend lekker! Hier op de redactie heeft iedereen zijn vingers erbij opgegeten. En wat hebben wij na deze interessante week geleerd? Koop je groente, vlees en kaas wat vaker bij lokale boeren. Het is eenvoudiger dan je denkt!

Bekijk hoe onze hartige streektaart werd gemaakt in onderstaande video.

Lees meer over:

Week van Ons Eten|

Lees ook

Scharrelkoeien uit Dordrecht vallen in de smaak: ‘Er komen zelfs klanten uit Delft’

Waar komt ons eten eigenlijk vandaan? Halen we veel producten van ver, of kopen we bewust lokaal get...

Op zoek naar walnoten uit de buurt: een harde noot om te kraken

Waar komt ons eten eigenlijk vandaan? Halen we veel producten van ver, of kopen we bewust lokaal get...

Gek van kaas: deze familie zit al zeven generaties in de zuivel

Waar komt ons eten eigenlijk vandaan? Halen we veel producten van ver, of kopen we bewust lokaal get...

Week van Ons Eten: Paul (62) is niet meer uit de groenteteelt weg te slaan

Waar komt ons eten eigenlijk vandaan? Halen we veel producten van ver, of kopen we bewust lokaal get...