Zo'n PGB wordt beschikbaar gesteld om kinderen die zware zorg nodig hebben, zelf te kunnen verzorgen. Raadslid Nijhof vond in de vordering Jeugdhulp (artikel 8, lid 11) dat Dordrecht wel degelijk naar het inkomen kijkt bij het verstrekken van de budgetten.
Zelf zorg leveren?
Volgens Wethouder Rik van der Linden is dat niet zo, want twee jaar geleden is er in Dordrecht een andere wetgeving doorgevoerd dan de omliggende gemeenten. Van der Linden: "Bij het geven van een PGB kijken we sowieso eerst of het nodig is en wat de ouders zelf kunnen. Aan het einde vragen we: wie wil de zorg leveren? Een familielid of één van de buren? Vervolgens wordt de vraag gesteld wat we nodig hebben om zo'n vraag uit te voeren. Als het betekent dat er een financiële bijdrage nodig is, dan is dat het antwoord."
Gezinnen in de problemen
Ondertussen is Nijhof in Dordrecht gezinnen tegengekomen die door hun inkomen alsnog geen PGB kregen. "Deze gezinnen zijn in de moeilijkheden geraakt. Er werd aangegeven dat ze het maar zelf moesten betalen." Volgens Nijhof is dit ook een vorm van inkomenstoetsing.
Het raadslid is er daarnaast van overtuigd dat er meer Dordtse gezinnen zijn getroffen. Deze gezinnen zijn alleen niet opgenomen in de cijfers, omdat ze nooit tot een aanvraag zijn gekomen. Bij voorhand wordt al aangegeven dat ze geen budget kunnen krijgen. "Terwijl dat niet mag," vertelt Nijhof. "Er moet een medische diagnose komen waarop een budget wordt toegekend."
Van der Linden geeft aan dat er een aantal van dit soort gevallen in de regio zijn. "Het kan in de uitvoering altijd zijn dat er een fout gemaakt is. Dat denk ik eigenlijk niet. Maar als het toch zo is dan gaan we dat uitzoeken," zegt de wethouder.
Benieuwd waar raadslid Nijhof toe oproept? Bekijk hier de video: