Zo'n twee jaar geleden is de iconische watertoren eigendom geworden van de gemeente. Toen hebben zij de 41 meter hoge toren voor 2,4 miljoen euro gekocht. Sindsdien heeft de gemeente zich vooral gericht op het behoud en het maken van toekomstplannen.
Zoektocht"De afgelopen twee jaar is vooral een zoektocht geweest van 'wat is er nodig om de toren goed te conserveren voor de toekomst en wat zijn de mogelijkheden op het terrein?", aldus Tycho Jansen, wethouder Economische Ontwikkeling.
Eén ding staat vast: Zwijndrechtenaren moeten vaker van de Watertoren kunnen gaan genieten. Makkelijk is dat niet, de toren heeft zo zijn beperkingen. Het aantal vierkante meters houdt niet over en horeca in de toren zelf is niet toegestaan vanwege brandveiligheid.
Toch zet de gemeente in op de optie horeca. Niet in de 127 jaar oude toren zelf, maar ernaast. Er moet een paviljoen komen. De gemeente roept ondernemers op om te komen met ideeën.
CultuurDe watertoren zelf moet dan een verlengstuk worden voor andere doeleinden, volgens de wethouder. "Dat kan een tentoonstellingsruimte zijn, maar ook een cultureel centrum. We kijken hoe we die twee het beste kunnen combineren."
Ook moeten bezoekers kunnen gaan genieten van het fraaie uitzicht op het Drierivierenpunt en wordt ook de optie om er huwelijken te sluiten niet uitgesloten.
Omwonenden die wij spraken op locatie zien in ieder geval wel heil in de plannen van de gemeente. "Ik ga zelf best wel vaak naar Dordrecht voor de horeca, omdat het hier gewoon wat stilletjes is. Je hebt hier gewoon een supermooie locatie aan het water en het is het een goede kans om Zwijndrecht wat meer op de kaart te zetten", aldus een voorbijgangster die naar eigen zeggen geregeld langs de toren wandelt.
Bekijk hieronder de reportage over de toekomst van de Zwijndrechtse watertoren.