In de Tweede Kamer zei Chemours woensdag dat het tv-programma zich baseerde op onjuiste informatie en inhoudelijk uit de bocht vloog.
"We zijn blij met deze uitnodiging om met elkaar in gesprek te gaan", begint directeur An Lemaire van de Dordtse fabriek haar verhaal in de Tweede Kamer. En: "We werken eraan om de zorgen weg te nemen. Maar het is complex om die boodschap te adresseren. We zijn ervan overtuigd dat de nieuwe aantijgingen gebaseerd zijn op informatie uit het verleden."
'Liepen voor op regelgeving en limieten'
"Het is een misverstand dat we de informatie niet hebben gedeeld. Dat hebben we wel gedaan, met het bevoegd gezag. Sterker nog: we liepen voor op regelgeving en limieten. Ik wil bestrijden dat we strikt alleen het noodzakelijke hebben gedaan." Verder stelt Chemours tijdens de hoorzitting in Den Haag dat Zembla als voorbeeld een stof noemt die in Dordrecht nooit is geproduceerd.
De hoorzitting op verzoek van de Tweede Kamer gaat verder met een uitleg over het belang van vuilafstotende PFAS - 'niet alleen voor pizzadozen zoals je vaak hoort, maar ook voor medicijnen en elektrische auto's' - en de hoge veiligheidsstandaard die de fabriek zou hanteren. "Er wordt voortdurend gewerkt aan het terugdringen van de uitstoot van PFAS. In het water is ons dat al voor 99,9% gelukt."
Achtergrond
Volgens tv-programma Zembla weten Chemours en voorganger DuPont al tientallen jaren dat de uitstoot PFAS schadelijk is voor mens en milieu. Tijdens dierproeven op apen en ratten in de jaren zestig en zeventig stierven de dieren veel sneller dan verwacht, soms al na een paar dagen. Volgens de redactie van Zembla hield het bedrijf die informatie voor zich en creëerde het daarmee een doofpot. PFAS, een verzameling van 6000 chemische stoffen - wordt gebruikt voor antiaanbakpannen, regenkleding en veel meer dagelijkse producten.