Dordrecht, Netherlands

Chemours ontkent in Tweede Kamer het bestaan van een doofpot: 'Alle informatie gedeeld'

Directeur Frenk Hulsebosch en An Lemaire van Chemours Corrado Francke
"Suggestief en uit z'n verband gerukt. Er is maatschappelijke onrust ontstaan die niet nodig was." Chemiebedrijf Chemours uit Dordrecht neemt afstand van de Zembla-aantijgingen dat het willens medewerkers en de omgeving vergiftigde.
Rijnmond | 5 juli 2023 13:56 | Aangepast op 5 juli 2023 13:56
In de Tweede Kamer zei Chemours woensdag dat het tv-programma zich baseerde op onjuiste informatie en inhoudelijk uit de bocht vloog.

"We zijn blij met deze uitnodiging om met elkaar in gesprek te gaan", begint directeur An Lemaire van de Dordtse fabriek haar verhaal in de Tweede Kamer. En: "We werken eraan om de zorgen weg te nemen. Maar het is complex om die boodschap te adresseren. We zijn ervan overtuigd dat de nieuwe aantijgingen gebaseerd zijn op informatie uit het verleden."

'Liepen voor op regelgeving en limieten'
"Het is een misverstand dat we de informatie niet hebben gedeeld. Dat hebben we wel gedaan, met het bevoegd gezag. Sterker nog: we liepen voor op regelgeving en limieten. Ik wil bestrijden dat we strikt alleen het noodzakelijke hebben gedaan." Verder stelt Chemours tijdens de hoorzitting in Den Haag dat Zembla als voorbeeld een stof noemt die in Dordrecht nooit is geproduceerd.

De hoorzitting op verzoek van de Tweede Kamer gaat verder met een uitleg over het belang van vuilafstotende PFAS - 'niet alleen voor pizzadozen zoals je vaak hoort, maar ook voor medicijnen en elektrische auto's' - en de hoge veiligheidsstandaard die de fabriek zou hanteren. "Er wordt voortdurend gewerkt aan het terugdringen van de uitstoot van PFAS. In het water is ons dat al voor 99,9% gelukt."

Achtergrond
Volgens tv-programma Zembla weten Chemours en voorganger DuPont al tientallen jaren dat de uitstoot PFAS schadelijk is voor mens en milieu. Tijdens dierproeven op apen en ratten in de jaren zestig en zeventig stierven de dieren veel sneller dan verwacht, soms al na een paar dagen. Volgens de redactie van Zembla hield het bedrijf die informatie voor zich en creëerde het daarmee een doofpot. PFAS, een verzameling van 6000 chemische stoffen - wordt gebruikt voor antiaanbakpannen, regenkleding en veel meer dagelijkse producten.
Kamerleden van zeven partijen voelden Chemours aan de tand Corrado Francke
'Leugenaars'
Op de publieke tribune zitten actievoerders uit de Drechtsteden die de fabriek waarschijnlijk het liefst morgen nog dicht zien gaan. "Stelletje helden! Leugenaars!", roept één van hen als ze na vijftig minuten boos de zaal verlaat.

Ook een aantal kamerleden is duidelijk teleurgesteld over de antwoorden die ze krijgen op hun vragen. "Gisteren zat de NS hier over het aantal vertraagde treinen. Daar voelde ik meer empathie", zegt Harmen Krul (CDA). Chemours neemt ondertussen afstand van de documenten waar Zembla zich op baseert.

Feiten en wetenschap
De door Zembla aangehaalde- al snel fatale - dierproeven zouden zijn uitgevoerd met PFOS, een stof die nooit in Dordrecht zou zijn geproduceerd. Ook herhalen directieleden An Lemaire en Frenk Hulsebosch dat er in Dordrecht en omgeving wetenschappelijk bewezen niet meer zieken zouden zijn dan elders. "We moeten het debat voeren op feiten en op een wetenschappelijke basis."

"We hebben altijd vooruitgelopen op wetgeving en normen die werden gehanteerd. In 2012 stopten we met PFOA en schakelden we over op GenX. Achter jaar later werd dat wettelijk pas verplicht. Met de kennis van nu wordt de situatie van dertig, veertig jaar geleden veroordeeld", zegt Lemaire.
"Ziek zijn is vreselijk", zegt Lemaire. "Dat weet ik uit mijn eigen omgeving. "Maar we moeten bij de feiten blijven. In Dordrecht en omgeving is geen verhoogd ziektebeeld. Maar ik begrijp de emotie. We moeten met elkaar in gesprek blijven om een weg voorwaarts te vinden. Als je naar de toekomst kijkt, willen we ons blijven verbeteren."

Investeringen
Het bedrijf investeerde de afgelopen jaren vele miljoenen in nieuwe filtersystemen. "Voor een duurzame maatschappij heb je fluorpolymeren (PFAS, red.) nodig. We hebben onze medewerkers altijd gewaarschuwd voor het werken met bepaalde chemicaliën."

Frenk Hulsebosch vertelt vervolgens over een medewerker met torenhoge PFAS-waarden in zijn bloed. Hij bleek zijn handschoenen niet goed te gebruiken, zegt de directeur. "We hebben een werkplekonderzoek gedaan waar dat uit naar voren kwam. Zoiets gebeurt vervolgens niet meer."

"Zou u zelf uw kinderen laten zwemmen in de meertjes rondom uw fabriek", wil Caroline van der Plas (BBB) weten. "Ja", is het antwoord van directeur Hulsebosch. "Volgens de normen is het veilig genoeg." Dan wordt er ook gevraagd of Chemours helemaal zou willen stopen met de productie van PFAS. Dat blijkt niet het plan. Proberen de uitstoot reduceren tot nul wel.

Geen antwoord
Verder wil Chemours niet antwoorden op de vraag of het wil meebetalen aan het schoonmaken van de omgeving. "U moet weten dat er daarover een rechtszaak loopt. Als de rechter in september een uitspraak heeft gedaan wil ik daar graag meer over zeggen", zegt directeur Lemaire over de zaak die vier gemeenten hebben aangespannen tegen Chemours.

Lees ook

Kittig winkeltje heeft poezen in alle soorten en maten

Ze had een leuke baan als doktersassistente in het Erasmus MC, maar besloot haar hart te volgen. Nu ...

Zorginstelling wil zorg voor cliënt stopzetten vanwege 'grensoverschrijdend gedrag'

De Protestantse Zorggroep Crabbehoff (PZC) wil een 20-jarige cliënt weghebben, omdat zijn moeder zic...

Bijeenkomst over verslaafdenopvang: 'Ik denk dat de boodschap wel aangekomen is'

Tientallen mensen zijn donderdagavond afgekomen op een debat over de verslaafdenopvang aan het Kromh...

Alblasserdammers mogen meepraten over nieuwe bouwlocaties

Het college van burgemeester en wethouders van Alblasserdam heeft onlangs de geheimhouding van versc...

Zwaargewonde (33) bij frontale botsing tussen twee auto’s

Twee auto’s zijn donderdagmiddag rond 16.30 uur frontaal tegen elkaar gebotst op de Munnikensteeg in...

Steeds meer molenaars, Dordrecht centrum van Zuid-Hollandse molenaarsopleidingen

Dames met een voorliefde voor techniek, achttienjarige molenaarszonen uit de Alblasserwaard en pensi...