Dordrecht, Netherlands

Dordtse baby’s krijgen tien keer meer Pfas binnen dan wettelijk toegestaan is

Dordtse baby’s krijgen tien keer meer Pfas binnen dan wat volgens de gezondheidsnorm veilig is. Baby’s krijgen volgens onderzoek van de Vrije Universiteit van Amsterdam de giftige stof binnen via moedermelk.
Marie Frenay | 5 september 2022 14:12 | Aangepast op 5 september 2022 14:12
De universiteit onderzocht de borstvoeding van tien vrouwen die binnen een straal van 7 kilometer wonen van de fabriek Chemours. Bij deze vrouwen troffen de onderzoekers tien keer meer Pfas aan dan gezond zou zijn voor de baby’s.

Te hoge dosering Pfas
Bij een hele lage dosering van Pfas kunnen al gezondheidseffecten optreden. De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid heeft daarom in 2020 een nieuwe en zeer strenge norm voor Pfas vastgesteld. De norm voor Pfas staat op 4,4 nanogram per lichaamsgewicht. De Dordtse baby’s krijgen 42 nanogram binnen. En dat kan dus veel impact hebben op een pasgeborene.

Teelbalkanker en nierkanker
"Naarmate je verder boven die norm zit, hoe groter de kans wordt dat je uiteindelijk een bepaald effect krijgt,” zegt emeritus-hoogleraar milieuchemie en toxicologie Jacob de Boer. Bij een iets hogere dosis kunnen de effecten al zichtbaar zijn op het imuunsysteem, bij een wat hogere dosis kunnen er problemen ontstaan voor de schildkier en bij een nog hogere dosis kan teelbalkanker of nierkanker ontstaan. Het onderzoek van de Vrije Universiteit van Amsterdam is uitgevoerd in opdracht van Zembla, het Franse tv-programma Envoyé Spécial en Green Warriors. In de uitzending van Zembla wordt het thema verder besproken, deze wordt donderdagavond uitgezonden.

Advies
Jacob de Boer adviseert vrouwen die binnen zeven kilometer van de fabriek wonen om niet te stoppen met het geven van borstvoeding. Hij raadt daarnaast ook aan om niet langer dan een paar maanden moedermelk te geven aan de baby. "Moedermelk versterkt namelijk ook het imuunsysteem," zegt de hoogleraar.

Wat is Pfas?
Pfas is een groep giftige chemische stoffen die kunnen opstapelen in het lichaam en in het milieu vrijwel niet meer afbreken. De Dordtse fabriek Chemours gebruikte de stof tot 2013 in teflon, dat ondermeer terug te vinden is in de antiaanbaklaag van pannen. Hier is veel om te doen in Dordrecht. De resultaten van een groot moestuinonderzoek werden vandaag ook bekendgemaakt. Pfas wordt namelijk ook gevonden in groenten en fruit uit moestuinen die zich zich bevinden in de buurt van de fabriek.

Lees ook

Bezoekers open avond Chemours blijven met vragen achter: 'Waardeloze avond'

Het handjevol bezoekers dat de open avond van Chemours bezocht, ging teleurgesteld naar huis. "De bi...

‘Op de weg hierheen ben ik drie keer uitgescholden’

"Ik ben trans, ik ben trots en ik zeg het hardop". Zo luidde het door de straten van Dordrecht centr...

Sliedrechters delen hun herinneringen aan oorlog en vrijheid in nieuwe expositie

Het Sliedrechts Museum opent dit weekend een nieuwe tentoonstelling, met het thema '80 jaar vrijheid...

112-nieuws: 63-jarige fietser gewond, man op brommer onderuit

Een fietser is bij de weg richting de Zwijndrechtse brug aangereden tijdens het oversteken. Dat gebe...

A15 bij Sliedrecht komt binnen in file top-10

De A15 tussen Ridderkerk en Gorinchem is nieuw binnengekomen in de landelijke file top-10. Het gaat ...

1 april! Dit zijn de grappen uit de streek

Het is weer 1 april en dat betekent niet alleen uitkijken voor grappen van familie en vrienden, maar...