Van Loon neemt deel aan een denktank die door de gemeente in het leven is geroepen. “Samen kijken we naar hoe we de toekomst van de binnenstad gaan invullen,” legt hij uit. “We kwamen op het idee om een vastgoedfond op te richten. Dat fonds kan winkels (op-)kopen in de binnenstad, zodat we grip krijgen op de leegstand.”
In Winkelcentrum Walburg in Zwijndrecht is een soortgelijk plan uitgevoerd. Ook daar was veel leegstand, maar dat is in twee jaar tijd flink teruggedrongen. Eén van een maatregelen die daar getrofffen is, is het verlagen van de huur. “Het MKB krijgt zware klappen op dit moment,” licht Van Loon toe. “Je hebt te maken met Covid, maar ook met concurrentie via internet en hoge huren. Je kunt wel kijken wat je kunt doen en je krachten kunt bundelen.”
Investeerders
In het op te richten vastgoedfonds zou 100 miljoen euro gestort moeten worden. Volgens Van Loon heeft een aantal kandidaten zich al gemeld en verwacht hij dat het binnen een half jaar rond kan zijn. “Het is niet alleen een commerciële zet die rendement oplevert. Het heeft een sociaal maatschappelijk karakter.” Het bestuur moet in handen komen van Dordtenaren. De leden moeten onder meer met grote winkelketens gaan praten. “In Leiden zitten bijvoorbeeld veel meer winkelketens bij elkaar. Zo’n fonds kan partijen bij elkaar krijgen. Zo kun je de binnenstad snel vullen.”
Niet langer de langste
Volgens Van Loon is de Voorstraat al lang niet meer wat het ooit geweest is. De term ‘De langste winkelstraat van Nederland’ is achterhaald. “Het is meer: de langste winkelstraat met de meeste leegstand. We moeten echt afscheid nemen van die term”, benadrukt hij. Zijn voorstel is dan ook om het winkelcentrum compacter te maken en aan de Voorstraat ook andere functies toe te voegen, zoals dienstverlening en huisvesting. “Dan is het ook ‘s avonds nog levendig. Net als in Amstgerdam, maar dan in het klein. Dat moet kunnen”.