Dat de Biesbosch een ideaal leefgebied is voor veel diersoorten was al bekend. Maar nu is er ook specifiek onderzoek gedaan naar de vispopulatie. En daar kwam een positieve uitslag uit naar voren. Boswachter Harm Blom keek mee bij het onderzoek: “Een interessant en leerzaam dagje”.
"In opdracht van Rijkswaterstaat onderzoek Ravon allerlei wateren op aanwezigheid van met name jonge vissen. Dit onderzoek doen ze door middel van zegenvisserij,” legt Blom uit. Dat is een methode waarbij de vis via een over de bodem slepend net door een omtrekkende beweging wordt ingesloten.
RAVON onderzoekt de kraamkamerfunctie van de Zuid-Hollandse delta vanuit het project “Een Zegen in de Delta”. Medewerkers brengen in kaart welke vissen gebruik maken van welke gebieden en welke eisen ze stellen aan hun opgroeigebied. Een belangrijk onderdeel van het project is om te kijken óf en hoe de samenstelling van de visgemeenschap en de kraamkamerfunctie verandert nu de Haringvlietsluizen op een kier staan en er weer zout water het Haringvliet in mag stromen.
Rijke populatie
In Dordrecht werden veel verschillende soorten vissen aangetroffen. “Een schol, veel roofblei. Brasem, winde, alver, blankvoorn en kleine modderkruipers,” vertelt de boswachter. “Voorzichtige conclusie was dat waar sprake is van waterplanten in de Biesbosch heel veel jonge vis te vinden is en dat van vele soorten.” Op de definitieve uitslag van het totale onderzoek moet nog even gewacht worden, maar Blom is enthousiast.
“Vanuit Staatsbosbeheer hechten veel waarde aan dit onderzoek,” zegt hij. “De Biesbosch is een uniek zoetwatergetijdengebied en is heel belangrijk voor vele soorten zoet- en zoutwatervissen. Hier wordt gepaaid, hier groeien de vissen op en komen ze langs op weg naar stroomopwaartsgelegen paaigronden. Een gezonde vispopulatie is weer cruciaal voor vele soorten visetende vogel- en diersoorten. Daarom is het belangrijk dat er een open verbinding is met de rivieren en dat er wateren zijn waar beperkt én niet gevist wordt.”
Boswachter Blom heeft een eigen
Instagram-account waar hij regelmatig foto’s en verhalen over zijn werk plaatst.
Foto's: Harm Blom