De conclusie van de besproken visienota is dat evenementen toekomstbestendiger moeten worden. "Er komt heel veel op organisatoren af. Dat vraagt om nieuw beleid en goede afwegingen", beseft wethouder Maarten Burggraaf.
Veel verbeterpunten
Een analyse in aanloop naar het nieuwe beleid leert dat er tevredenheid is over dat veel evenementen gratis zijn én een Dordtse signatuur hebben. Verbeterpunten zijn er ook: veel grote evenementen worden niet ieder jaar gehouden, er mist een evenemententerrein, er is nauwelijks nieuwe aanwas en er is te weinig te beleven voor jongeren.
Binnen het huidige beleid moet er voor een jaarlijks en tweejaarlijks terugkerend evenement telkens opnieuw een vergunning worden aangevraagd. In het nieuwe plan 'lijkt het voor de hand te liggen' meerjarige vergunningen toe te kennen.
'Energieplein straalt weinig energie uit'
Daar kwamen dinsdagavond verschillende wensen bij. Zo hoopt GroenLinks op prikkelarme evenementen en is de VVD benieuwd wat er op het water mogelijk is. De PvdA en VSP benadrukken verder te kijken dan het centrum voor evenementen, de SP constateert dat het Energieplein een geschikte locatie is 'maar weinig energie uitstraalt'.
De Partij voor de Dieren wil af van te veel evenementen met versterkt geluid in parken. "In het broedseizoen heb je het ene na het andere evenement in het Wantijpark, dat vinden wij niet goed", vertelt fractievoorzitter Pieter Groenewege, die ook het gebruik van dieren in evenementen wil ontmoedigen. "Wat ons betreft krijg je geen subsidie als je dieren gebruikt voor menselijk vermaak."
Ecoloog
Die ideeën stuitten op weerstand van onder meer de VVD, VSP, Denk én Burggraaf. "We hebben daar een ecoloog voor in dienst die daar erg goed op let", verwijst de wethouder op het geluidsniveau in parken tijdens evenementen. "Een park is leuk om naar de vogeltjes te kijken, maar ook om af en toe een leuk festival te organiseren", besluit hij.
Over ongeveer anderhalf jaar moet het nieuwe evenementenbeleid aan de raad worden voorgelegd.