Dordrecht, Netherlands

Videovoertuig moet politiewerk makkelijker maken: 'Camera's alleen aan als het nodig is'

Het nieuwe videovoertuig Corrado Francke
Vijf camera's, een uitschuifbare mast, een hittesensor en een nachtsensor: in Dordrecht rijdt tot en met de zomer van 2023 een hypermodern videovoertuig van de politie rond. Met deze proef wil de politie testen of deze technologie kan helpen met het politiewerk.
Corrado Francke | 11 augustus 2022 16:56 | Aangepast op 11 augustus 2022 16:56
De politie kan door de sensoren beelden maken op minder goed begaanbare locaties, zoals op een industrieterrein waar bijvoorbeeld drugs uit containers wordt gehaald. Het busje kan ook bij een vermissing van pas komen. "Of wanneer rechercheurs na een misdrijf beelden willen hebben van een plaats delict die we nu dus nog niet hebben", geeft politiewoordvoerster Esther Vonk aan.

Waarom in Dordt?
Het is niet zonder reden dat de proef juist in Dordrecht wordt gehouden. "Het heeft de uitdagingen die een stad heeft, maar ook snel- en vaarwegen, industrie én De Biesbosch. Op die manier kunnen we in verschillende gebieden testen of het voertuig een bepaalde meerwaarde heeft."
Privacy
Er is ook commentaar op de inzet van het videovoertuig. Critici vrezen dat de politie met deze technieken kan kijken of iemand thuis is, maar volgens Vonk is dat absoluut niet de bedoeling. "Wij zijn ons absoluut bewust van de privacy-aspecten. Er is daarom een uitgebreide privacytoets gedaan en we willen de risico's zo veel mogelijk verkleinen."

Camerabeelden worden na 28 dagen automatisch vernietigd en in het voertuig zit geen WiFi. Op het politiebureau kijkt er altijd iemand mee of de agent in het voertuig wel doet waarvoor de camera's en sensoren bedoeld zijn.
Een politieagent aan het werk in het busje Corrado Francke
Wie vreest dat hij of zij in de woonkamer wordt bekeken door het politievoertuig, hoeft zich volgens de politie geen zorgen te maken. "Absoluut niet. Wij houden ons bij het maken van de camerabeelden aan alle privacymaatregelen", benadrukt Vonk.

Camera's alleen aan als het nodig is
De nieuwe bus rijdt iedere dag rond, maar de camera's staan niet altijd aan. "Dat gebeurt alleen als het nodig is. Er zijn verschillende situaties wanneer de camera's worden ingezet. Dat kan alleen worden gedaan door vijftien agenten die hier voor zijn opgeleid." Als een politieagent de camera's wil gebruiken, moet hij of zij dat eerst overleggen met een collega.

Dordrecht is de eerste gemeente waar het videovoertuig wordt ingezet. "Het busje gaat ook op normale 112-meldingen af terwijl de camera niet wordt gebruikt." Hiervoor zette de politie alleen videovoertuigen in bij vooraf geplande evenementen, zoals voetbalwedstrijden of demonstraties.
Het voertuig met de cameramast volledig omhoog Corrado Francke

Lees meer over:

Politie|Videovoertuig|

Lees ook

Expositie ‘47 jaar politie Ridderkerk´ nu open voor publiek

Museum Oudheidkamer Ridderkerk presenteert vanaf 17 januari de expositie ´47 jaar politie Ridderkerk...

Bodycam 'terecht afgepakt' tijdens onderzoek naar villamoord Kinderdijk

Een beeldjournalist doet met draaiende camera verslag van een inval in een onderzoek naar de villam...

Vreemde geur in flatgebouw leidt tot inzet brandweer en sporenonderzoek

Bewoners van een flatgebouw aan de Troelstraweg in Dordrecht roken woensdagavond rond 18.45 uur een ...

Vermiste man uit de Staart dood gevonden in Wantijpark

In het Wantijpark is vrijdagmiddag het lichaam van een overleden persoon aangetroffen. Het blijkt te...

112-nieuws: illegale tabak gevonden en fietser gevallen

De politie en douane hebben in de Dordtse wijk Wielwijk 116 kilo illegale rooktabak gevonden. Dat de...

Getuigen gezocht na twee explosies bij woning in Krispijn

De politie is op zoek naar getuigen die meer informatie kunnen geven over twee explosies die hebben ...