Dordrecht, Netherlands

Vragen over het coronavaccin? Wij stelden ze aan de GGD

Sinds een week wordt er in de DeetosSnelhal gevaccineerd door de GGD Zuid-Holland Zuid. RTV Dordrecht maakte een afspraak met GGD-arts Ellen Verspui om meer informatie te krijgen over de werking en veiligheid van het vaccin.
Vivian Rutte | 22 januari 2021 13:34 | Aangepast op 22 januari 2021 13:34
Wie worden er nu gevaccineerd, en wat is het vaccin?

“Op dit moment vaccineren wij mensen die in verpleeghuizen werken. Dat doen we met het Pfizer-vaccin,” vertelt dokter Ellen Verspui. “Het Pfizer-vaccin is een mRNA-vaccin. Dat betekent dat er een heel klein stukje RNA van het virus in een soort vetjasje zit, en dat injecteren we. Als dat in jouw cellen terecht komt, gaat je cel het zogenaamde ‘spike-eiwit’ maken. Dat is het eiwit dat op het ‘rondje’ van het coronavirus zit. Dat eiwit is wat ons immuunsysteem herkent, en daardoor worden er antistoffen door ons lichaam aangemaakt om een echte corona-infectie tegen te gaan.”

Waarom is een tweede vaccinatie nodig?

“De tweede vaccinatie is heel belangrijk. De eerste vaccinatie zorgt voor een start van de aanmaak van de antistoffen, de tweede is nodig om daar een boost aan te geven zodat je nog meer antistoffen aanmaakt. Dan ben je ook langer beschermd tegen het coronavirus.”

Veel mensen zijn bang voor het vaccin, kun je daar iets over vertellen?

“Normaal gesproken duurt het jaren om zo’n vaccin te ontwikkelen. We weten nu niet helemaal zeker of er geen langetermijneffecten zijn, want het vaccin bestaat nog maar kort. Maar we zijn natuurlijk niet vanaf 0 begonnen in februari. De oplosvloeistof waarin het vaccin zit, wordt al heel erg lang gebruikt voor heel veel andere vaccins. We hebben er nu alleen dat ene stukje voor het coronavaccin in gedaan, en ook daarnaar was al veel onderzoek gedaan.”

Zijn er bijwerkingen?

“Jazeker, dat zijn de gewone bijwerkingen die we kennen voor elk vaccin. Hij wordt in een spier gezet, dus ja je kunt wat spierpijn krijgen. Daarnaast gaat je lichaam natuurlijk aan het werk, want het gaat antistoffen maken. Dus je kan een beetje lamlendig of koortsig worden. Verder zijn er mensen die allergisch zijn voor de oplosvloeistof van vaccins, die kunnen daarop een reactie krijgen.”

Dus eigenlijk is het vergelijkbaar met de griepprik?

“Ja, dat is een hele mooie vergelijking! Het griepvaccin is elk jaar ook net een beetje anders; we proberen te voorspellen welk griepvirus er zal zijn; de oplosvloeistof blijft hetzelfde, we stoppen er alleen net elke keer een ander virusje in. Maar de basis is altijd hetzelfde.”

En hoe zit het dan met de Engelse, Braziliaanse en Zuid-Afrikaanse varianten?

“Ik zie deze vaccinatiecampagne echt als een race tegen de klok. Deze nieuwe varianten zijn veel besmettelijker, en dus is het extra belangrijk dat iedereen zich aan de maatregelen houdt. Dit vaccin werkt wel tegen deze varianten, dat is inmiddels wel bevestigd. Maar je laten vaccineren is dus wel des te belangrijker.”

Wie meer informatie wil kan kijken op &t=3s

Lees ook

Kittig winkeltje heeft poezen in alle soorten en maten

Ze had een leuke baan als doktersassistente in het Erasmus MC, maar besloot haar hart te volgen. Nu ...

Zorginstelling wil zorg voor cliënt stopzetten vanwege 'grensoverschrijdend gedrag'

De Protestantse Zorggroep Crabbehoff (PZC) wil een 20-jarige cliënt weghebben, omdat zijn moeder zic...

Bijeenkomst over verslaafdenopvang: 'Ik denk dat de boodschap wel aangekomen is'

Tientallen mensen zijn donderdagavond afgekomen op een debat over de verslaafdenopvang aan het Kromh...

Alblasserdammers mogen meepraten over nieuwe bouwlocaties

Het college van burgemeester en wethouders van Alblasserdam heeft onlangs de geheimhouding van versc...

Zwaargewonde (33) bij frontale botsing tussen twee auto’s

Twee auto’s zijn donderdagmiddag rond 16.30 uur frontaal tegen elkaar gebotst op de Munnikensteeg in...

Steeds meer molenaars, Dordrecht centrum van Zuid-Hollandse molenaarsopleidingen

Dames met een voorliefde voor techniek, achttienjarige molenaarszonen uit de Alblasserwaard en pensi...