HVC heeft de bouwvergunning voor het warmtestation ingetrokken, maar deze bouw was wel al begonnen. De leidingen naar het warmtenet liggen al in de grond.
Mogelijke overlast
De beslissing van HVC is goed nieuws voor de bewoners van de flats aan de Van Kijfhoekstraat. Zij hebben meerdere keren bezwaar gemaakt tegen de plannen, zowel bij HVC als de gemeente. Hierbij werd vooral gevreesd voor overlast van rookgas en geluid.
Een warmtestation is gemiddeld zes meter breed en tweeënhalve meter hoog. Daar komt wel nog een schoorsteen van acht meter bovenop. De potentiële overlast ligt niet bij de grootte van het warmtestation, maar de hoogte. De uitstoot van de schoorsteen is gelijk aan die van 1000 cv-ketels.
Voor flatbewoners wiens woning hierbovenuit steekt zou deze lucht naar binnen kunnen waaien. Dit is dan ook de reden dat HVC toch afziet van het bouwen van een tijdelijk warmtestation aan de Van Kijfhoekstraat. In samenspraak met de gemeente is er besloten om te zoeken naar een nieuwe locatie.
HVC is in meerdere gemeenten in de streek druk aan het bouwen. Zij willen in tien jaar de gehele Drechtsteden aansluiten op het warmtenet van het HVC. Het doel van de gemeenten is om aardgasvrij te worden.
Tijdelijke oplossing
Voor nu zal het huidige warmtestation aan de Jacobuslaan tien meter worden opgeschoven, zodat de woningbouw door kan gaan. De warmtestations zijn bedoeld als tijdelijke oplossing. De gemeente wil eind 2027 het warmtenet van Ambacht aansluiten aan duurzame luchtwaterpompen. Tot die tijd zal het tijdelijke warmtestation blijven staan, anders kan het warmtenet van de gemeente niet gedekt worden.