Dordrecht, Netherlands

Kaarten bewijzen de rol van Dordt in de middeleeuwen: 'Een grote, rijke stad'

Harrie Teunissen is historicus én kaartenverzamelaar Corrado Francke
Dordrecht had in de middeleeuwen een belangrijkere functie dan men tot nu toe dacht. Die conclusie trekt historicus Harrie Teunissen, die tientallen kaarten onderzocht. "Kooplieden en schippers op de internationale vaart wisten waar de stad lag."
Corrado Francke | 24 oktober 2024 18:30 | Aangepast op 24 oktober 2024 16:10
Dat Dordrecht haar toptijd niet tijdens, maar vóór de gouden eeuw beleefde, was al bekend. Teunissen ging een stap verder en ontdekte wat de stad precies betekende en hoe er in het buitenland naar ons werd gekeken. "Ik heb ongeveer veertig kaarten bekeken waar Dordrecht heel duidelijk op staat óf ik vermoed dat het erop staat. De kaarten zijn allemaal anders en als je die gaat vergelijken, kun je zien hoe langzaam Dordrecht groot is geworden als stapelplaats voor de handel."

Dé havenstad van Holland
Daaruit kon hij afleiden dat de internationale uitstraling van de stad 'bijzonder groot' was. "Dat blijkt niet alleen uit deze kaarten, maar ook uit andere documenten waarin bijvoorbeeld in het Castiliaans gesproken wordt van 'een grote, rijke stad en de toegang tot de Rijn'. Dordrecht was dé havenstad van Holland in de veertiende en lang in de vijftiende eeuw", vertelt de historicus.

De stad diende vooral als doorgangspoort vanuit Londen en Brugge naar Keulen, de grootste stad van het Heilige Roomse Rijk. In Dordrecht werd er van alles verhandeld: van kruiden zoals noodmuskaat tot graan en van wijn tot zout. De vergelijking met de functie van de haven van Rotterdam nu is daarom snel gemaakt.

'Ik stond stomverbaasd'
Teunissen verzamelt al veertig jaar kaarten en ging daarom met veel plezier op zoek. "Ik stond stomverbaasd om Dordrecht op middeleeuwse kaarten te vinden, ik had er nooit van gehoord er zulke kaarten uit de middeleeuwen waar de stad op stond. Toen was mijn nieuwsgierigheid wel gewekt en wilde ik het precies weten."

Maar waarom weten we dit eigenlijk nu pas? Volgens de kaartenverzamelaar is het antwoord simpel: de ontdekking is pas mogelijk sinds de uitvinding van het internet. "Vroeger moest je al die kaarten 'bezoeken' en naar Parijs of Venetië, want die kon je nergens inzien. Tegenwoordig staat een groot aantal kaarten in een redelijke kwaliteit op internet", zegt Teunissen, die van twee kaarten een scan kocht.

Spelling
Wel loopt de spelling van Dordrecht uiteen. Zo worden er op kaarten 'Dordret' en 'Dordrech' gebruikt, net als een Arabische vertaling. "Het is wat mensen er in Venetië van maakten, dat geldt voor alle namen die erop staan."

Meest gelezen

Dordrecht geniet van Koningsdagoptreden van Nielson en Douwe Bob

Erik van Krimpen | Redactie Streek 56 | 26 apr 2025 16:51

Lees ook

Unieke expositie: 70 posters met oorlogsverhalen uit deze dorpen

De jaarlijkse oorlogsherdenking in het Nieuw-Lekkerlandse Wielewaalpark heeft dit jaar een nieuw asp...

Gewonde bij schietpartij Dordrecht, 19-jarige vast

De politie heeft een 19-jarige Dordtenaar aangehouden voor een schietpartij in de Dordtse wijk Dubbe...

Koningsdag 2025: dit is er vandaag te doen in onze stad en streek

Het is Koningsdag. In het hele land zijn er allerlei activiteiten te doen. Hieronder zie je een over...

Mannou Berger kent topdebuut bij FC Dordrecht, dat thuis wéér de nul houdt

Mannou Berger beleefde vrijdagavond een uitstekend debuut voor FC Dordrecht. De doelman zag zijn plo...

FC Dordrecht heeft aan een kwartier genoeg tegen armoedig MVV

Buitenshuis gaat het de laatste weken wat minder voor FC Dordrecht, maar thuis is de ploeg dit seizo...

Koningsdag in Dordrecht dit jaar zonder Jubal: 'Het gaat gewoon niet met het aantal leden'

Het korps van Jubal luidt dit jaar niet de Koningsdag in met een aubade voor het Stadhuis. Een verl...