Dordrecht, Netherlands

Aandacht voor slavernijverleden tijdens herdenking moord op gebroeders De Witt

Dordtenaren lopen er meestal gedachteloos aan voorbij, toeristen staan wel stil en krijgen soms uitleg van een stadsgids. Het standbeeld van de Dordtse gebroeders De Witt op de Visbrug werd ooit in 1918 geplaatst om Johan en Cornelis te gedenken. De heren nemen een belangrijke plek in de vaderlandse geschiedenis in. In Den Haag wordt er ieder jaar stilgestaan bij de moord op de gebroeders, maar in Dordrecht, hun geboorteplaats, bleef het lange tijd stil op 20 augustus.
Redactie RTV Dordrecht | 21 augustus 2023 19:00 | Aangepast op 19 augustus 2023 12:04
Sinds 2017 is daar verandering in gekomen. Vanaf dat jaar besloot Ben Corino, radio-presentator van het programma Studio De Witt, een herdenking voor de broers te organiseren. Hij kwam destijds op het idee nadat er ophef ontstond over de komst van een standbeeld van Willem van Oranje naar Dordrecht. "Die had eigenlijk helemaal niet zoveel met Dordrecht", aldus Corino. "In tegenstelling tot Johan en Cornelis. Voor de gebroeders De Witt is er bijna geen aandacht, op een vernoeming van wat gebouwen na."

Geschiedenis
Maar wie waren die broers De Witt nu eigenlijk ook al weer? Johan de Witt was raadspensionaris van het gewest Holland, de machtigste man van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Zijn twee jaar oudere broer Cornelis was lid van het Dordtse en regionale bestuur. De broers waren in de zeventiende eeuw twee van de bekendste Nederlanders. Aan hun heerschap kwam bruut een einde: op 20 augustus 672 werden ze gelyncht in Den Haag. 1672 staat te boek als het
rampjaar, een jaar waarin het slecht ging met de Republiek. Daar kregen de broers de (bestuurlijke) schuld van. En Cornelis werd verdacht van het beramen van een moordaanslag op de prins van Oranje.
Herdenken in Dordrecht
Inmiddelsis het herdenken van de moord op de broers ook in onze staduitgegroeid tot een (semi-)officiële herdenking waar jaarlijks steeds meer deelnemers op af komen. Om een geschiedkundig kader te schetsen is deze keer oud-docent van het Johan de Witt gymnasium Peter Barendregt aanwezig. In zijn toespraak zal hij ook aandacht hebben voor de slavernij, die in de tijd van de gebroeders De Witt hoogtij vierde.

“Tijdens de herdenking gaan we niet alleen in op het verleden”, legt Corino uit. “We staan stil bij hun dood, maar ook bij de actuele ontwikkelingen." Daarmee doelt hij op de op de discussie rondom het Nederlands slavernijverleden, die dit jaar tot een hoogtepunt kwam, in aanloop naar de Nationale Herdenking Slavernijverleden op 1 juli. Tijdens die bijeenkomst, waarbij stilgestaan werd bij het feit dat het precies 150 jaar geleden was dat er een einde kwam aan de
slavernij in alle Nederlandse koloniën, bood Koning Willem-Alexander zijn excuses aan. Eerder had ook premier Rutte dat al gedaan.

De Dordtse herdenking van de gebroeders De Witt begon afgelopen zondag om 19.00 uur op de Visbrug bij het monument. Naast de uiteenzetting door Barendregt was er ook een toepasselijk gedicht worden voorgedragen door oud-stadsdichter Marieke van Leeuwen en trad zangeres Sanne Monster op. Aan het einde van de plechtigheid was er
gelegenheid om bloemen bij het standbeeld van de Dordtse broers te leggen.

Meest gelezen

Gewonde bij schietpartij Dordrecht, 19-jarige vast

Pascalle van Werkhoven | 27 apr 2025 09:21

Dordrecht geniet van Koningsdagoptreden van Nielson en Douwe Bob

Erik van Krimpen | Redactie Streek 56 | 26 apr 2025 16:51

Lees ook

Papendrechtse kinderen herdenken oorlog: witte rozen, verhalen en twee minuten stilte

Leerlingen van twee basisschoolklassen uit Papendrecht hebben woensdag de Tweede Wereldoorlog herdac...

Anna kon niet meer praten en bewegen, maar bleef tot haar dood altijd positief

In Dordrecht is eind deze week een bijzonder concert. Middelpunt is Anna de Bruin, die door een onge...

Duurzame voetgangersbruggen bij historisch Maaspad geopend

Op donderdag 29 augustus heeft wethouder Jacqueline van Dongen de twee nieuwe voetgangersbruggen bij...

Tientallen mensen trotseren hevige regenbuien voor herdenking gebroeders De Witt

De moord op de Dordtse broers De Witt is dinsdagavond herdacht door tientallen aanwezigen op de Visb...

Jonge zangeres en historisch besef tijdens herdenking moord gebroeders De Witt

Schijnbaar achteloos lopen er jaarlijks talloze personen voor het standbeeld van de broers De Witt o...

Nabestaanden herdenken bemanning WOII-bommenwerper ‘Popeye’

Zondag was het precies 80 jaar geleden dat de Britse Lancaster bommenwerper ‘Popeye’ neerstortte in ...