De teflonproducent, in Dordrecht gelegen aan de Baanhoekweg, beweert dat
de onthullingen van Zembla zijn gebaseerd op ‘oude, vage en/of ontkrachte aantijgingen’ die ‘niet thuishoren in de wereld van geloofwaardige journalistiek’.
OnderzoeksraadIn het BNNVARA-programma werd uit vertrouwelijke documenten en Amerikaanse rechtbankstukken duidelijk dat Chemours
al dertig jaar op de hoogte was van de vervuiling. Chemours zelf vindt echter dat de zaken ‘uit hun context zijn gehaald’ en benadrukt dat de uitstoot van de schadelijke stoffen aanzienlijk is verminderd, iets wat ook de conclusie is van het
in april verschenen rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. “De kern van het verhaal bestaat uit oude beweringen die jaren geleden zijn opgeworpen en ontkracht.”
Het bedrijf zegt in het statement zich consequent in te zetten voor de gezondheid en het welzijn van de medewerkers. “Onze kernwaarden stimuleren veilig werken met stoffen volgens normen, die strenger zijn dan de wettelijke vereisten. Installaties worden gebouwd, onderhouden en geëxploiteerd om mogelijke blootstelling aan stoffen te minimaliseren.”
Geen voorbeelden
Chemours geeft in het statement geen voorbeelden welke beweringen van Zembla volgens de teflonproducent onjuist zijn en beroept zich vooral op wat er in de afgelopen jaren is gebeurd. Daarin heeft het bedrijf ‘consequent stappen genomen om de uitstoot in Dordrecht te verminderen’. “We blijven constructief zoeken naar manieren om overeenstemming te vinden met onze gemeenschap en problemen op te lossen, terwijl we duurzaam en verantwoord producten blijven maken voor kritieke toepassingen in de moderne samenleving.”
De Dordtse wethouder Tanja de Jonge reageerde donderdag op de onthullingen van Zembla: