Dordrecht, Netherlands

Chemours wil met onafhankelijke regisseur meer rust in PFAS-dossier

In een reactie op de het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV) van 13 april 2023 pleit chemieconcern Chemours voor een onafhankelijke functionaris, belast met “de de taak om rust te creëren in deze situatie waar onrust in het publieke debat is.” Daarnaast zegt het bedrijf een aantal aanbevelingen van de onderzoeksraad op te gaan volgen.
Trevyn van Houwelingen | 24 augustus 2023 13:32 | Aangepast op 24 augustus 2023 13:32
De onafhankelijke functionaris moet de onrust in het debat tegengaan door een beroep te doen op samenwerking van alle partijen, onderwerpen met partijen waar ‘het schuurt’ te signaleren en bespreken en te helpen bij feitelijke communicatie in het publieke debat. Deze regisseur zou dan moeten worden aangewezen door de OvV, in samenspraak met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

In de reactie zegt Chemours ook toe van plan te zijn om in het kader van inzicht een jaarlijks makkelijk toegankelijke rapportage over de vestiging aan de Baanhoekweg in Dordrecht uit te brengen, met omwonenden als doelgroep. Dit omdat er volgens het rapport van de OvV nog winst te behalen viel bij de communicatie naar belanghebbenden.

Verder wijst het concern op overambitieuze doelen vanuit de overheid. Deze neemt volgens Chemours als maatstaf ‘nul uitstoot (nu)’, in plaats van de maatstaf ‘aanvaardbaar risico, met uiteindelijke doel geen impact van industrie op haar omgeving’. De eerstgenoemde maatstaf wordt volgens het chemiebedrijf “ingegeven door verlies aan vertrouwen van de burger in de overheid, samen met gebrek aan vertrouwen in het bedrijf, met daar bovenop negatieve framing in de media.”

Na een recente uitzending van onderzoeksprogramma Zembla kwam het bedrijf opnieuw onder een vergrootglas te liggen. Een hoorzitting in de Tweede Kamer volgde, waarbij de directie van de Nederlandse tak van Chemours uitleg moest komen geven over de situatie. Recentelijk besloot de gemeente Dordrecht een negatief zwemadvies af te geven voor recreatieplas de Merwelanden, die op een kleine drie kilometer van Chemours ligt. Dit vanwege een mogelijk gezondheidsrisico door inname van teveel PFAS in combinatie met andere bronnen van inname, denk hierbij aan groenten uit de eigen moestuin.

Vanaf vrijdag 1 september kunnen geïnteresseerden rondwandelingen volgen op het terrein van Chemours en DuPont. Die worden iedere vrijdag van september georganiseerd en bieden de bezoeker een kijkje in en om de fabriek. Aanmeldingen verlopen via de website van Chemours. Op diezelfde vrijdag 1 september wordt er door de provincie Zuid-Holland ook een hoorzitting georganiseerd waar iedere persoon die betrokken is bij het dossier, van de bedrijfsdirectie tot werknemers en omwonenden, mag spreken.

Lees ook

Verbazing na vondst nieuwe PFAS-stof in afvalwater Chemours

De vondst van PFAS-stof TFPrA in het afvalwater van Chemours en een daarop volgende dwangsom wekt ve...

Streefdoel behaald in inzamelactie voor boete ex-commissielid Ruben Schilt

Een inzamelactie heeft meer dan 750 euro opgehaald om de boete van ex-PvdA-commissielid Ruben Schilt...

Bittere mijlpaal voor actievoerders: 250ste protest bij Chemours

Een mijlpaal voor actiegroep ‘Gezondheid Vóór Alles’: zaterdag 18 januari was de 250ste keer dat er ...

Leidingbreuk bij Chemours leidt tot aangifte: 'Het moet een keer stoppen'

Meta Kamphuis, omwonende van het Dordtse chemiebedrijf Chemours, heeft aangifte gedaan naar aanleidi...

Kamervragen over lekkage Chemours: gevolgen voor gezondheid?

De SP-fractie in de Tweede Kamer heeft vragen gesteld na de lekkage bij Chemours afgelopen dinsdag. ...

Chemours lekt gevaarlijke stof na leidingbreuk

Een onderdeel van chemiebedrijf Chemours heeft korte tijd tetrafluorethyleen gelekt. Deze zeer zorgw...