Als er jongeren van een jaar of 17 over de drempel van De Nieuwe Bengel stappen, weet eigenaar Gerrit-Jan Kruidenier al: die komen voor Engels. "En het komt altijd uit. Jongeren lezen massaal Engels. TikTok heeft een enorme invloed gehad en sowieso denk ik dat jongeren door social media veel meer op de Engelse taal gericht zijn."
Die trend én het feit dat het pand naast zijn huidige zaak - waar Habets herenmode zat - leeg kwam te staan, heeft Kruidenier doen besluiten uit te breiden. "Met de huidige vraag zou ik in mijn zaak het dubbele aantal kasten kunnen vullen met Engelse boeken, maar dat gaat ten koste van andere boeken en op deze manier kunnen we echt wat bieden." Op de planken komen genres te liggen die De Nieuwe Bengel nog niet heeft. "We hebben bijvoorbeeld nu geen fantasy, 'young adult'-boeken of biografieën."
Van de ene naar de andere zaak
Hoewel de twee zaken twee verschillende puien hebben en de English Bookshop echt een aparte winkel wordt, komen klanten straks gewoon via De Nieuwe Bengel binnen. Via een deur tussen de twee panden bereiken ze de nieuwe zaak. "Er zat altijd al een deur in vanuit onze winkel. Daar stond altijd al voor de grap op: ingang. Dat hebben we er jaren geleden een keer op gespijkerd." Kruidenier is helemaal weg van het pand. "Prachtige vloer, leuke gevel, mooi plafond. Dat maakt het ook echt tot een Engelse bookshop."
Er wordt momenteel nog druk gewerkt aan het klaarmaken van de kasten, voordat deze gevuld kunnen worden met boeken. "Dat is natuurlijk wel een heel erg mooi moment." De winkel moet binnen enkele weken open gaan, in elk geval voor de start van de Boekenweek op 9 april.
Bekijk hieronder onze reportage over de English Bookshop.