Op deze bewolkte dag rij ik richting Giessenburg naar Kaas- en Zuivelboerderij Kuiper. Al snel merk ik dat de drukke randstad vervangen wordt door rustige weilanden en achterwegen. Na ongeveer 10 minuten rijden langs uitgestrekte weilanden kom ik aan bij de kaaswinkel.
Terwijl ik de auto uitstap, dringt een koeiengeur mijn neus binnen. Dan moet ik wel op de goede plek zijn. Zodra ik de winkel binnnenstap word ik begroet door Desiree Kuiper, dochter van de boer en boerin, en Tanja Kuiper, schoonzus van Desiree.
Familie bedrijf
Terwijl Desiree bezig is met een stuk kaas in te pakken voor de hartige taart, vertelt ze dat de kaasmakerij een echt familiebedrijf is. ”Mijn moeder werkt mee en zelfs mijn oma helpt af en toe een handje. En natuurlijk mijn vader en broertje. We wonen ook allemaal in de buurt hier, mijn oma woont hiernaast, mijn ouders wonen hier op de boerderij, en mijn broertje en zijn vrouw wonen aan de overkant. Dus allemaal heel vlak bij elkaar.”
Hoelang het bedrijf al bestaat vind ze lastig om te zeggen: “Het gaat al veel generaties terug, maar we zeggen altijd minimaal zeven generaties.
De boerderij die nu gebruikt wordt is ook niet de allereerste boerderij. “Vroeger hadden mijn voorouders een boerderij hier op het dorp, maar met de ruilverkaveling moesten alle boeren wat verder weg van het dorp, dus toen is er hier een nieuwe boerderij gebouwd door mijn opa en oma.”
De producten
Vol enthousiasme gaat Desiree verder. “Wij hebben ongeveer 270 koeien, die worden twee keer per dag gemolken. Bijna alle melk gaat in de kaas die wij maken", vertelt ze. "Het is echte boerenkaas. We hebben inmiddels al bijna veertig verschillende smaken, van jong tot oud en een hele lekkere overjarige."