Dordrecht, Netherlands

Na kwijtschelden parkeerboete, staat trucker Jan toch weer voor de rechter: 'Dit is een politiek probleem'

Als de Dordtse vrachtwagenchauffeur Jan Slotboom eerder dit jaar een boete van 500 euro voor foutparkeren niet hoeft te betalen, besluit hij toch in hoger te gaan. Hij wil namelijk een onderliggend probleem aan de kaart stellen. Maar dat hij dinsdag weer voor de rechter staat is niet zonder risico.
Rijnmond | 26 augustus 2024 21:00 | Aangepast op 26 augustus 2024 21:00
Het begint allemaal in op een dag in maart 2023. Jan lost een lading zoutzuur in de haven. Niet lang daarna krijgt hij vermoeide ogen. Voor zijn eigen veiligheid en die van andere weggebruikers, gaat hij op zoek naar een slaapplek.
Boete voor gevaarlijke stoffen

Maar Jan kan met geen mogelijkheid een passende parkeerplek vinden. Op een bedrijventerrein in de Rotterdamse Waalhaven lukt het uiteindelijk. Omdat zijn tank nog niet is schoongemaakt van het zoutzuur, rijdt hij formeel nog met een gevaarlijke stof rond.

Daarmee mag je niet binnen de bebouwde kom parkeren. Later komt Jan erachter dat zijn parkeerplek binnen de bebouwde kom blijkt te liggen. Een dag later wordt hij door de politie gebeld dat hij een boete heeft gekregen van 500 euro voor illegaal parkeren.

Hij accepteert het niet en vecht dit eerder dit jaar aan bij de rechter. Jan krijgt een voorwaardelijke boete, hij hoeft 'm alleen te betalen als hij nog een keer in de fout gaat. Jan is daar blij mee, maar hij gaat wel in hoger beroep. Hij wil namelijk een groter, politiek probleem aankaarten. Dat dient dinsdag in Den Haag.

Aandacht
Zijn eerste rechtszaak leidde tot veel reacties. "Ik heb honderden, duizenden berichten van mensen en collega-chauffeurs gehad, die mijn situatie heel goed begrepen. Ik had dat nooit verwacht."

Om de kosten voor zijn advocaat te betalen voor het hoger beroep, hebben collega's ook een crowdfundingsactie opgestart. Deze heeft meer dan 8.500 euro opgeleverd.

"Ik had niet verwacht dat het zoveel los zou maken. Ik heb blijkbaar een open zenuw geraakt." Zelfs Caroline van der Plas van de BBB heeft hem een mailtje gestuurd uit steun.

Om nog meer aandacht in het kabinet te krijgen voor het parkeerplekkentekort, gaat hij door met de rechtszaak. "Ik voel mij gesteund, er komen dinsdag naar verluid minimaal vijftig man mee. Ik hoop dat er plek genoeg is."

Te weinig plek, te veel chauffeurs
Jan gaat zelf binnenkort met pensioen, maar hij wil voor de chauffeurs die nog rijden zorgen dat het probleem aangekaart of opgelost wordt. "Het zou te makkelijk zijn als ik zou zeggen: 'Jongens, jullie hebben ook zaken voor mij geregeld, maar ik laat jullie nu achter'. Zo zit ik niet in elkaar."

Hij wijt het tekort aan parkeerplekken voor trucks aan het aantal plekken dat niet meestijgt met het aantal chauffeurs op de weg. "Er verdwijnen bij tankstations zelfs parkeerplaatsen omdat er bijvoorbeeld oplaadplekken voor elektrische auto's worden gemaakt. Het kan echt niet langer zo. We worden gedwongen tot verkeersonveilig rijgedrag."
Jan hoopt dat gemeenten meer plekken voor vrachtwagens gaan creëren en dat de regels voor parkeren versoepeld worden.

Strafblad
En dat terwijl er best een risico voor hem aanzit. De kans is namelijk best aanwezig dat hij aan het eind van het liedje een strafblad heeft. Als in hoger beroep opnieuw een voorwaardelijke boete wordt uitgedeeld, heeft hij een strafblad.
"Dat vind ik wel lastig dat strafblad. Ik had liever 5 duizend euro betaald, dan was ik er gelijk vanaf geweest. Dat strafblad, dat blijft. Dat doet best pijn." Overigens is het zo dat als de rechter hem vrijspreekt, dat hij uiteraard geen strafblad krijgt. Jan zelf heeft hoop in een goede afloop.

Maar waarom krijgt Jan een strafblad voor foutparkeren, terwijl een 'gewone' burger die niet krijgt? De vrachtwagenchauffeur beging de overtreding tijdens het vervoer van gevaarlijke stoffen en dat wordt je zwaarder aangerekend.

Ondanks dat strafblad, blijft hij vechten voor zijn recht. "Ik had een lintje moeten krijgen dat ik mezelf en mensen op de weg niet in gevaar heb gebracht. En dat terwijl er andere partijen, waaronder de overheid, ook schuldig zijn. Het is fijn dat de boetes de staatskas spekken, maar de overheid moet zorgen dat er genoeg parkeerplekken zijn, zodat dit wat mij is overkomen niet meer bij een ander hoeft te gebeuren."

Bekijk hieronder ook de video die wij maakten over Jan Slotboom.

Lees meer over:

parkeren|rechtszaak|

Meest gelezen

Live op YouTube RTV-Ridderkerk: Sinterklaasintocht 2024

Redactie Streek 56 | Jasmijn Thomassen | 16 nov 2024 09:00

Hoera, Sinterklaas is er weer! Zo zag de intocht in Dordrecht eruit

Corrado Francke | Redactie RTV Dordrecht | Stijn van der Poel | 16 nov 2024 15:58

Lees ook

Man maakt kinderporno met dochtertje om indruk te maken op 'date'

Hij zat eenzaam thuis te chatten en dacht succes te hebben. ‘Chantal’ heette ze. Ze hadden goed con...

Uitbreiding blauwe zone en maatwerk moeten parkeerprobleem Alblasserdam oplossen

Nauwelijks plekken voor winkelpubliek in het centrum en overvolle straten in de woonwijken bepalen h...

Als 'de bubbel' van Kelly V. dreigt te barsten, brengt ze haar zoon om het leven

De vrouw die ervan wordt verdacht haar 9-jarige zoon om het leven te hebben gebracht moet 12 jaar de...

FC Dordrecht voert betaald parkeren in: buurt vreest overvolle straten

Betalen om te kunnen parkeren op het terrein van FC Dordrecht. Buurtbewoners maken zich zorgen dat d...

Met een wasdroger en een bankstel barricadeert Lloyd zijn woning als de politie naar binnen wil

Een 34-jarige man uit Hardinxveld-Giessendam zou in het holst van de nacht een wasdroger en meubels ...

OM gaat in hoger beroep in zaak 'Lucky': 'Moord, geen doodslag'

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat in hoger beroep in de zaak waarin Minh. V., alias Lucky, terechts...