De kinderen van Kim zijn nog niet eens naar school of inspecteur Mart staat op de stoep. Terwijl dochterlief het huis via de achterdeur verlaat bespreken Kim en Mart onder het genot van een stomende kop koffie een aantal mogelijke maatregelen om het huis beter te isoleren. Vooral bij de ramen en de vloer blijkt er veel ruimte voor verbetering, en dus besparing.
TrajectHet bezoek van de inspecteur is onderdeel van een samenwerkingstraject tussen de gemeenten Zwijndrecht, Papendrecht, Sliedrecht, Hardinxveld-Giessendam en Alblasserdam en het particuliere intermediair Winst uit je Woning. Zij organiseren grootschalig advies en kopen grootschalig materiaal in. Ook huurt de intermediair onafhankelijke isolatie-adviseurs in die bij klanten langsgaan om een plan van aanpak op te stellen.
Het huis van Kim ligt aan de buitenrand van Heerjansdam en werd in de jaren '60 gebouwd. Ze schrikt als ze hoort dat het dubbel glas in haar huis uit 1988 blijkt te stammen. De inspecteur weet haar te vertellen dat de nieuwe variant dubbel glas, zogenaamd HR++ glas, tegenwoordig wordt ingespoten met het vluchtige gas argon. Die variant is drie tot vijf keer effectiever dan verouderd dubbel glas en houdt ook geluiden beter buiten.
Tien procentNaast nieuwe ramen viel er volgens de inspecteur ook bij de vloerisolatie veel te winnen. Het aanbrengen van nieuwe isolatie zou 10% van de gasrekening van Kim kunnen afhalen. Kim: "Ik ben maandelijks 280 euro aan mijn energierekening kwijt. Met een besparing van tien procent kan ik hele leuke andere dingen doen."
Inspecteur Mart maakt na zijn grondige onderzoek een plan van aanpak, waarin ook subsidieregelingen verwerkt worden die er vanuit het Rijk en de gemeente beschikbaar zijn. Dat bespaart de woningeigenaar een hoop geld. Zo is er de ISDE-subsidie van 1000 euro beschikbaar voor woningeigenaren op verschillende manieren hun huis isoleren. Om inwoners niet te laten verdwalen in alle regelingen worden deze subsidies door de onafhankelijke inspecteur zelf aangedragen.
Kim komt volgens de inspecteur in aanmerking voor de subsidie. Dat komt volgens de bewoonster goed uit: "Ik heb bestwel wat gespaard om te gaan isoleren, maar het is geen vetpot. Duizend euro tikt dan wel even aan." Na het bezoek van de inspecteur zal hij een rapport opstellen waarbij Kim mag aangeven welke isolatieopties zij graag aangelegd ziet worden. De kosten worden daarna berekend, eventuele subsidies aangevraagd en de aanleg uitgevoerd. Zo wordt de bewoners een hoop stress en uitzoekwerk uit handen genomen.
Bewoners van de gemeenten Zwijndrecht, Papendrecht, Sliedrecht, Hardinxveld-Giessendam en Alblasserdam komen voor de dienst in aanmerking. Zij kunnen binnenkort een envelop op de mat verwachten of zelf het initiatief nemen en contact met hun gemeente opnemen.
Bekijk hieronder de reportage over het bezoek van de isolatie-inspecteur in Heerjansdam.