“Ik verwacht eindelijk iets van de overheden”, vertelt een van de aanwezige. Hij vindt dat de overheden de burgers te lang in de steek hebben gelaten. “Ze zijn te slap geweest terwijl de wisten dat PFAS kankerverwekkend is. Zij moeten nu opkomen voor de burgers. Genoeg is genoeg.” Een vrouw die op het punt staat om het Stadhuis binnen te gaan en de hoorzitting bij te wonen zegt: “Ze zeggen dat ze alle informatie hebben gedeeld met de overheid, maar uit alle andere bronnen blijkt dat dat niet zo is.”
‘Symbolisch belang’
Fractievoorzitter van de Dordtse GroenLinks Abdullah Uysal geeft aan dat het een historische dag is voor Dordrecht. “Eerder is er al een hoorzitting geweest in Den Haag. Maar dat is zo ver weg. Het gebeurd hier; letterlijk maar een paar kilometer verderop.” Daarom is het volgens hem van grote symbolisch belang dat de hoorzitting in Dordrecht plaatsvindt.
De demonstranten stonden allemaal met dezelfde reden op het Stadhuisplein: ze willen dat Chemours stopt met de uitstoot van de giftige stoffen die kankerverwekkend zijn. “Het is gewoon over”, zegt een vrouw met een spandoek. “Hun tijd is voorbij. Het belangrijkst is is dat het stopt. Zelf ben ik hier al 15 jaar mee bezig en het bijzondere is is dat de gemeente en de provincie het nu ook zat zijn.” Volgens haar mede demonstrant is het van belang dat zij hier ook nu weer staan. “Ik denk dat als je terugkijkt dat het altijd begonnen is met acties zoals die van ons. Je ziet nu dat de politiek erachteraan beweegt dus ik denk dat het heel veel uitmaakt dat wij hier staan”, zegt hij.
Schikking
Vrijdagochtend bracht Zembla naar buiten dat chemiebedrijf Chemours voor de zomer geprobeerd heeft voor een aantal miljoenen de PFAS-schade te schikken waarvoor het bedrijf door vier gemeenten in een rechtszaak verantwoordelijk wordt gehouden. “Dat is een hele slechte boodschap”, zegt Carla van Viegen, fractievoorzitter Partij voor de Dieren in de Provinciale Staten. “We vinden dat het bedrijf moet stoppen en die beslissing moet door de overheid genomen worden.” Uysal: “Dat is natuurlijk niet goed dat dit soort dingen in beslotenheid worden besproken en dat het dan gelekt wordt. Verder kan ik daar nu weinig over zeggen. Wel blijft het een historische dag voor Dordrecht en de Dordtenaren.”