Beter voor Dordt-fractievoorzitter David Schalken deelt die vrees. "Ook gaan mensen ervoor kiezen ander afval bij de verkeerde afvalstromen te gooien, dat er tussen het plasticafval ook restafval komt." Daarnaast vindt Schalken dat het niet overal in de stad mogelijk is om afval goed gescheiden in te leveren.
Nascheiding
Hij en een groot deel van de oppositie vinden, zeker in wijken met veel hoogbouw, nascheiding een beter alternatief. Daarbij wordt afval niet gescheiden ingeleverd, maar wordt het plasticafval door de afvalverwerker uit het restafval gehaald. HVC pleit alleen voor nascheiding als het moet, valt
op de website van de afvalverwerker te lezen.
Een meerderheid van de coalitie is enthousiast, net als de Partij voor de Dieren. Commissielid Tristan Aarden noemt de prijsprikkel 'het belonen van mensen die hun afval goed scheiden'.
Lagere jaarlijkse afvalstoffenbelasting
Over wat nu de goedkoopste manier is, zijn de meningen verschillend. De kritische oppositiepartijen betogen dat meer afvaldumpingen leiden tot hogere kosten voor handhaving, terwijl het stadsbestuur juist geld denkt te besparen.
Volgens verantwoordelijk wethouder Tanja de Jonge zorgt minder restafval voor een lagere jaarlijkse afvalstoffenbelasting. Die prijs is in de afgelopen jaren flink gestegen - naar 910 duizend euro in 2023 - en Dordrecht wil daar dus op besparen.
Afvaldumpers aanpakken
GroenLinks wil het geld dat vrijkomt gebruiken voor het pakken van afvaldumpers. "Als we nu niks veranderen houden we bijplaatsingen en zal elke Dordtenaar hoge kosten betalen omdat mensen hun afval op straat zetten", aldus raadslid Yara van Engelen.
Komende week gaat de Dordtse politiek opnieuw in gesprek over het plan.