Dordrecht, Netherlands

Tientallen ouders gedupeerd: moeten op zoek naar nieuwe opvang na Fit-Kidz sluiting

De Papendrechtse kinderopvang Fit-Kidz heeft de deuren gesloten na een tumultueus verlopen jaar. Ouders met kinderen op één van de drie locaties van Fit-Kidz moeten nu halsoverkop op zoek naar een nieuwe opvanglocatie.
Trevyn van Houwelingen | Redactie Streek 56 | 2 oktober 2024 15:04 | Aangepast op 2 oktober 2024 15:04
Fit-Kidz had drie opvanglocaties in Papendrecht. Een sport-bso in de sporthal van PKC aan de Andoornlaan, een locatie bij de scouting aan de Kamerlingh Onneslaan en een derde opvang bij de Visschersbuurt genaamd het Peuterpark.

Hoeveel kinderen er precies zonder opvang zitten is niet bekend, uit een rapport van de Dienst Gezondheid en Jeugd blijkt dat op de locatie bij de scouting op een dag al ruim 20 kinderen aanwezig waren. Het gaat dus om tientallen kinderen en ouders die op zoek moeten naar een nieuwe opvang, maar zo simpel is dat nog niet.

Ouders
Marielle van Norden is één van de gedupeerde ouders. Zij laat weten geluk te hebben gehad. Haar kinderen konden, omdat een van haar zoons eerder bij de opvang Wasko ingeschreven stond, nog terecht bij die opvang. "Ik stond ingeschreven bij Wasko met mijn zoontje die al wat ouder is. Hij wilde echter naar een sport-bso en zodoende zijn we bij Fit-Kidz uitgekomen. Omdat we nog ingeschreven stonden konden we gelukkig wel weer bij Wasko terecht."

Niet alle ouders hebben echter die luxe, bij de enige overgebleven Papendrechtse kinderopvang Wasko is er op dit moment namelijk sprake van een wachtlijst. Voor Daisy, die twee kinderen bij Fit-Kidz ondergebracht had, is het uitgelopen op een logistieke nachtmerrie: “Ik werk in de kraamzorg, dus had ik een flexibele en betaalbare opvang nodig voor mijn twee kinderen. Fit-Kidz bood dat.”

Nu de opvang echter stopt, betekent dat voor Daisy een hoop stress. Zo heeft haar negenjarige zoontje nu een huissleutel en een mobiele telefoon, zodat hij zelf naar huis kan vanuit school: “We moeten hem nu dingen aanleren die we nog helemaal niet wilden. Het is voor hem te doen, maar we hadden die keuze gewoon niet willen maken.” Voor haar zesjarige dochter is dat echter geen oplossing.
Eerder dit jaar ging RTV Dordrecht langs bij een zomerkamp van Fit-Kidz RTV Dordrecht
De moeder van twee laat weten dat ze wel hulp krijgt van bekenden, maar dat de situatie hoe dan ook stressvol is voor haar en haar partner. “De kinderen van mijn zus gingen ook naar Fit-Kidz, dus we proberen het samen op te vangen. Mijn partner gaat om vijf uur in de ochtend al naar werk en komt eerder thuis om de kinderen op te vangen uit school, maar ze zitten toch minimaal een halfuur zonder toezicht”, legt ze uit. “Het is gewoon elke dag een verrassing of we de kinderen wel of niet kunnen opvangen.”

Achtbaan
In oktober van 2023 legde de gemeente Papendrecht al een voorwaardelijke boete op aan Fit-Kidz wegens misstanden op twee locaties, de maanden daarna zijn voor de gedupeerden te beschrijven als een achtbaan van emoties. In april van dit jaar werd door de gemeente besloten dat alle drie de locaties van de opvang voor drie maanden dicht moesten. Twee weken werd na een inspectie van de GGD echter verbetering geconstateerd, dus mocht de opvang weer open.

Toen maakte RTV Dordrecht onderstaande reportage over de opvang.
Toch ging het een maand geleden weer mis, naar nu blijkt definitief. De locatie aan de Andoornlaan moest van de gemeente Papendrecht gedwongen de deuren sluiten nadat de GGD na tips van ouders tijdens een bezoek op 5 september meerdere veiligheidsovertredingen constateerde. Afgelopen vrijdag heeft de eigenaar van Fit-Kidz de deuren helemaal gesloten.

Gemeente
Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat men hoopt spoedig uitsluitsel te kunnen geven over de toekomst van de bso-locatie van Fit-Kidz aan de Andoornlaan: “We hopen eind deze week of begin volgende week meer informatie te kunnen geven over de vergunning voor een bso aan de Andoornlaan bij PKC.”

De gemeente zegt de ernst van de situatie ook in te zien en betreurt de gang van zaken. De woordvoerder laat weten dat de gemeente daarom extra vaart maakt met de vergunningen. “Het onderzoek naar en het uiteindelijk verlenen van een vergunning voor een bso kan normaal tot tien weken duren. Wij hebben de aanvraag van de nieuwe partij Sterk in Kinderopvang vier weken geleden ontvangen en naderen nu de eindfase van dit proces.” Wanneer de opvang bij PKC dan echt van start kan kon de woordvoerder echter nog niet meedelen.

Als het gaat om de exploitatie van de opvanglocatie bij de scouting zou PUUR Kinderopvang in de bres willen springen. De vergunningsaanvraag van PUUR loopt parallel aan de aanvraag van Sterk voor Kinderopvang, maar is later binnengekomen. Daarnaast gaat het om het terrein van de scouting aan de Kamerlingh Onneslaan, dus moet er ook met die partij nog gesproken worden.

Voordat de vergunningen vergeven zijn en er kinderen kunnen worden opgevangen gaan er waarschijnlijk dus nog wel een paar weken overheen. Tot die tijd zitten gedupeerde ouders en kinderen in een lastig parket.

Meest gelezen

Michelinster voor Huis Van Gijn: ‘We wisten nergens van, hij kwam via de post’

Redactie Streek 56 | Loïsa de Wit | 4 okt 2024 14:46

Tientallen ouders gedupeerd: moeten op zoek naar nieuwe opvang na Fit-Kidz sluiting

Trevyn van Houwelingen | Redactie Streek 56 | 2 okt 2024 15:04

Lees ook

FC Dordrecht bekroont uitstekende week met zege op tiental Jong PSV

FC Dordrecht heeft vrijdagavond de tweede competitiezege in vijf dagen in de wacht gesleept. De ploe...

Gemeente Sliedrecht verzekert zich van bouwgrond: 'Noodzakelijk'

De gemeente Sliedrecht heeft de Wet Voorkeursrecht Gemeenten ingezet. Op die manier kan grond die be...

Nieuwe plek voor huiselijke dementiezorg in Hardinxveld-Giessendam

Een nieuwe woonzorgvoorziening voor ouderen met dementie is donderdagmiddag geopend in Hardinxveld-G...

Vrijdag in Op Pad Met Ad: waar moet de nieuwe burgemeester aan voldoen?

De zoektocht naar een nieuwe burgemeester van Dordrecht is in volle gang. Maar wat voor soort persoo...

Wint één van deze acht Molenlandse initiatieven de Duurzaamheidsprijs 2024?

De oproep van de gemeente Molenlanden aan haar inwoners om duurzame initiatieven op te geven voor de...

112-nieuws: e-steps op de bon en auto rijdt gat in flat

De politie heeft 40 bekeuringen uitgedeeld in Zwijndrecht bij een verkeerscontrole en in diezelfde p...