Dordrecht, Netherlands

Sylvia (42) leidde een dubbelleven, maar is door corona nu haarzelf

Jonge getalenteerde gitaristen en beginnende bandjes krijgen les van Sylvia Stevens (42). En hoewel de meeste leerlingen hun aandacht bij de gitaarles houden, valt het ze inmiddels ook op dat hun lerares met de dag steeds meer haarzelf wordt. Pas sinds mei vorig jaar durft en kan ze écht Sylvia zijn. “Dat is iets wat ik in mijn hele leven nog nooit gehad heb.”
Alexander Eleveld | 23 september 2022 11:17 | Aangepast op 23 september 2022 11:17
In één van de lesruimtes beneden in het Energiehuis begeleidt Sylvia momenteel 10 bands. Door de coronapandemie moest die begeleiding veel vanuit huis gegeven worden. Daardoor had ze veel meer tijd om na te denken: ‘Voel ik mij meer een vrouw?’ Een gedachte die ze al haar hele leven had, maar die de laatste jaren steeds vaker naar boven kwam: “Heel veel mensen zoeken eigenlijk allerlei excuses om er niet mee bezig te zijn en ik heb dat met heel veel succes lang kunnen volhouden.
‘Stomme mannenkleding’
Sylvia leidde een dubbelleven. Een dubbelleven waar op een gegeven moment alleen haar toenmalige vriendin vanaf wist. Thuis kleedde ze zich namelijk al wel hoe ze dat graag wilde en door corona kon dat dus fulltime: “Toen we weer de straat op mochten, moest ik weer die stomme mannenkleding aan. Dat wilde ik helemaal niet meer.”

Achteraf had Sylvia het wel eerder kunnen weten. "Ik heb het altijd weggezet als dat ik mezelf niet aantrekkelijk vond en er zijn wel meer mensen die niet op de foto willen." Maar er was vroeger gewoon veel minder bekend over seksualiteit: “Het woord transgender werd helemaal niet gebruikt. Er werd toen gesproken over een transseksueel. Het beeld daarvan was vaak een bebaarde man in een jurk en dat beeld is een beetje blijven hangen.”

Gelukkig is er nu meer awareness en is de berichtgeving rondom transgender ook een stuk beter. Ook haar coming-out was hartverwarmend en is ze niemand kwijtgeraakt. “Ik heb me heel lang ontzettend zorgen gemaakt, maar zelfs mijn oma van in de 90 was meteen super enthousiast.”
Graag zou Sylvia nu ook een fysieke transitie willen doormaken. Ze staat daarvoor op de wachtlijst van een Amsterdamse kliniek. Hier kan het echter nog wel drie jaar duren voor een intakegesprek. En zelfs daarna moet je nog wachten voor een eerste behandelgesprek. “Wereldwijd is er afgesproken dat je zeven maanden een gesprek moet hebben met een psycholoog of psychiater om er zeker van te zijn dat het geen opwelling is. Daarna mag je dus aan de hormonen.” Door middel van ‘informed consent’ heeft ze nu al wel een hormoonbehandeling.

Dit proces is een beetje een heikel punt volgens Sylvia: “Er is geen ‘bewijs’ dat je transgender bent. Je kan niet een test doen. Als je denkt dat je transgender bent, dan is dat zo.” De hormoonbehandeling doet haar in elk geval goed. Daarover vertelt ze ook meer in bovenstaande reportage.
Reacties per generatie
De reacties op het uit de kast komen van Sylvia kan ze categoriseren per generatie. Volgens haar heeft vooral de oudste generatie de meeste ‘moeite’: “Ik kan daar niet op boos worden, want er zijn meerdere dingen die ze niet snappen. Misschien cru om te zeggen, maar op een gegeven moment zijn ze er niet meer.” De jongere generaties zijn wat dat betreft belangrijker: “Want zij zijn de toekomst.”

Hoopvol vindt ze het daarom ook dat de jongsten op een hele nonchalante manier reageerden: "Toen ik me opnieuw moest voorstellen aan iedereen hadden al mijn leerlingen zoiets van; ‘Wat goed voor je dat jezelf hebt gevonden’. Maar de allerjongsten hadden zoiets van: ‘Nou en? Ik wil gewoon gitaarles.’ Die zien daar helemaal geen issue in."

Sylvia geeft ook steeds meer trans leerlingen les: “Ik zie dat zij het ontzettend goed hebben. De leerlingen en studenten om hen heen behandelen ze ook goed. De acceptatie in de wereld gaat wat dat betreft verder vooruit."
In bovenstaande reportage laat Sylvia horen wat ze zelf allemaal met een gitaar kan. Zelf maakt ze ook muziek. Al langere tijd in de band ‘Stone Golem’ en sinds kort ook voor ‘Frank and the Club’. In laatstgenoemde band spelen ze vooral jaren 60 en ’70 rock covers.
Haar grote voorbeeld is gitarist Jimi Hendrix. “Het interesseerde hem geen fuck wat anderen vonden. Ik ben fan vanwege zijn vrijheid. Zijn muziek was ook altijd anders, want je bent niet elke dag dezelfde persoon."

Terugkijkend op haar leven is er daarom één opmerking van hem waar ze altijd aan terugdenkt: “In één van zijn liedjes beschrijft hij hoe heel zijn leven instort, maar dan zegt ie: ‘But that's okay, I still got my guitar.’ Wat er ook gebeurd; ik heb altijd mijn gitaar en die zal mij nooit in de steek laten."

Lees meer over:

Dordrecht|Energiehuis|Gitaarles|

Meest gelezen

Eerste prijs voor jong Dordts orkest, prestigieus podium lonkt

Erik van Krimpen | Redactie Streek 56 | 18 dec 2024 17:30

Drugslab opgerold: twee verdachten aangehouden

Redactie Streek 56 | 17 dec 2024 10:48

Lees ook

Midden in de nacht nog even een boodschap doen? Binnenkort kan dat ook in Dordrecht

Goed nieuws voor ondernemers: voortaan mogen nachtwinkels de deuren openen in verschillende delen va...

Trinitatiskapel halverwege streefbedrag: 'We hebben nog wat werk voor de boeg'

De Trinitatiskapel in Dordrecht heeft te maken gehad met flinke tegenslagen. Een grondige inspectie ...

Flexflitspalen bij 30 km/u in Dordrecht: gemeente wil snel handhaving invoeren

De gemeente Dordrecht gaat zo snel mogelijk werk maken van de komst van roulerende flitspalen langs ...

Solliciteren naar Dordts burgemeesterschap: ‘Daar ben ik niet geschikt voor'

Dordrecht heeft nu al een week de kans gehad om te solliciteren naar het burgemeesterschap. Maar heb...

Jeffrey leerde zijn vrouw kennen bij de Blokker, nu dreigt de oer-Hollandse winkel te verdwijnen

De iconische winkelketen Blokker is failliet verklaard. Voor huishoudelijke producten kunnen Dordten...

Stichting Buurtgezinnen zoekt vrijwilligers: 15 kinderen zoeken nog een steungezin

Helaas heeft niet ieder gezin tijd, geld of ruimte om alle kinderen voldoende aandacht te geven. Daa...