Dordrecht, Netherlands

Zwaardvechten als eeuwenoude sport: 'Erfgoed bewaren voor het nageslacht'

Het gekletter van zwaarden is misschien niet wat je verwacht te horen op een doordeweekse avond op de Staart. Maar in de school voor middeleeuwse vechtkunst van de uit Bosnië afkomstige Rusmir Hadziarapovic is het de normaalste zaak van de wereld.
Marjolein Vos | 29 oktober 2021 17:30 | Aangepast op 29 oktober 2021 17:30
“Als kind wil je altijd als ridder rondlopen en met zwaarden rondzwaaien. En ja, dit is dat eigenlijk,” legt hij uit. Zelf is hij ooit gestart met het beoefenen van Oosterse vechtsporten. Maar hij zocht iets dat meer te maken had met zijn eigen afkomst. “Er moet toch ook iets zijn van onze Europese vechtkunsten?, vertelt Hadziarapovic. “Dus dat ben ik gaan onderzoeken. Toen kwam ik, zo’n 23 jaar geleden, terecht bij een hele jonge sport, die eigenlijk net in de kinderschoenen stond. Er waren mensen die oude manuscripten aan het besturderen waren, en daarmee de oude kunst terug leven in bliezen.”


Op hoog niveau


Hij vindt het belangrijk dat dit onderdeel van de Europese geschiedenis niet verloren gaat. Daarom besloot hij zelf ook les te gaan geven. Zijn droom werd verwezenlijkt met het opzetten van een eigen school in Middeleeuwse vechtkunst:Edelkrieg. De passie die hij hiervoor heeft, draagt hij graag over aan zijn leerlingen. Maar het is meer dan een hobby; het is een officiële sport.


“Er worden nationale en internationale wedstrijden in gehouden. In Nederland zijn er al zo’n vijf tot tien wedstrijden per jaar.” En daarin doet ons land het helemaal niet slecht. “Bij een toernooi doen zo’n 50 vechters mee. Nederland eindigt meestal wel in de top 10,” zegt Hadziarapovic trots.


Bescherming


Maar het zwaardvechten is niet alleen bedoeld voor mensen die topsport willen beoefenen; het is ook leuk als je wat ontspanning zoekt of je conditie wilt verbeteren. “In principe is het voor iedereen te doen. En het is ook net hoe hard je er zelf aan werkt,” meent de leraar.

Bang voor ongelukken hoef je volgens Hadziarapovic ook niet te zijn. “In de twintig jaar dat ik het zelf doe, heb ik maar twee of drie echte ongelukken gezien.” De punten van de zwaarden zijn vaak omgebogen en bij bepaalde onderdelen wordt ook beschermende kleding gedragen.


Wie zelf een keer het zwaard ter hand wil nemen, kan een kijkje nemen op de site van de school: www.edelkrieg.nl.





p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 115%; background: transparent }a:link { color: #000080; so-language: zxx; text-decoration: underline }a:visited { color: #800000; so-language: zxx; text-decoration: underline }

Meest gelezen

Papendrechtsebrug nacht afgesloten vanwege onderhoud

Redactie Streek 56 | Loïsa de Wit | 17 sep 2024 16:07

Lees ook

Preventiecollege voor basisschoolleerlingen in Albert Schweitzer ziekenhuis

Ruim tachtig basisschoolleerlingen uit groep 8 van verschillende scholen in Dordrecht kregen een bij...

Op Pad Met Ad in gesprek met Philip Elzerman over zijn boek: 'No Guts, No Glory'

In een nieuwe aflevering van Op Pad Met Ad spreekt Ad met Philip Elzerman over zijn nieuwe boek ‘No ...

112-nieuws: motorrijder gewond en pakketbezorger belandt in sloot

Op de Hugo van Gijnweg in Dordrecht is een motorrijder in botsing gekomen met een auto en aan de Weg...

Een nieuwe editie 'Samen koken, samen eten' Papendrecht gaat van start

Voorheen was het al een groot succes en nu starten binnenkort weer nieuwe edities van ‘Samen koken, ...

Hoera, een honderdjarige in onze streek erbij!

Onze streek telt vanaf vrijdag 71 inwoners die 100 jaar of ouder zijn. Mevrouw De Groot-van Hof uit ...

Gemeente buigt zich over de vraag: jacht of geen jacht?

De gemeente Dordrecht wil dat wildbeheereenheid (wbe) Hoeksche Waard het recht krijgt om te jagen in...