De raad vindt dat alle betrokken partijen de blootstelling aan schadelijke stoffen voortaan in een vroeg stadium in kaart moeten brengen. "Dat is extra belangrijk bij stoffen die niet natuurlijk afbreken in de omgeving, want die blootstelling kan lang duren." Daarom zou er systematisch moeten worden onderzocht wat de gezondheidsrisico's zijn.
De OVV stelt dat staatssecretaris Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat lokale overheden moet helpen door te zorgen voor meer "kennis, capaciteit en uitvoerbare, eenduidige wetgeving."
Chemours: ‘Blijven investeren in verlagen uitstoot’
Chemours zegt in een reactie op het rapport “door te gaan met het ingeslagen pad van het terugdringen van zijn emissies” en is zich “bewust van de belangrijke en verantwoordelijke taak om beter te communiceren naar bewoners en het veilig uitvoeren van de productieprocessen en milieumaatregelen.
“Daarom zijn we continue bezig om de impact op onze omgeving zo klein mogelijk te houden terwijl we materialen produceren die essentieel zijn voor het functioneren van de 21e-eeuwse samenleving.” Het bedrijf, zo laat woordvoerder Harmen Geers weten, wil daarom blijven investeren in maatregelen die de uitstoot verder verlaagt.
Chemours wil de uitstoot uiteindelijk met minimaal 99 procent verminderen, met als tussendoelstelling een vermindering van 80 procent voor het eind van dit jaar.
“Naast het minimaliseren van de emissies van gefluoreerde stoffen betreft dat ook het verminderen van onze CO2-voetafdruk en het ontwikkelen van technologie waarmee we nog duurzamer kunnen produceren. De kennis en inzichten die we daarbij vergaren, delen we met de overheid en andere belanghebbenden.”